Hétfőtől nem szívnak tovább

Energiatakarékosak és halkabbak lesznek a jövőben a porszívók, szeptember elsejétől ugyanis egy uniós rendelet értelmében legfeljebb 1600 wattos porszívó hozható forgalomba az Európai Unióban. A hazai gyártást ez nem érinti, s ahogy a piacon jósolják, drágulást sem hoz az intézkedés, mert a vásárlók nem hajlandók többet fizetni az energiatakarékos háztartási gépekért.
A változtatás nem érinti a hazai gyártást, nem lesz elbocsátás
A változtatás nem érinti a hazai gyártást, nem lesz elbocsátás
Kurucz Árpád

Az uniós döntéshozók is megirigyelték a honi rezsicsökkentés sikerét, ám a brüsszeli szabályozóknak Németh Szilárddal ellentétben sikerült tovább gondolkodniuk annál, hogy legyen olcsóbb az energia. Ők inkább azon dolgoznak, hogy kevesebb áramot fogyasszanak az uniós háztartások az olyan mindennapi tevékenységekkel, mint például a takarítás. Az elképzelés jó, bár aligha a porszívópiaci szabályozással fogják alátámasztani, hogy a megvalósítás is sikerült. Szeptember elsejétől mindenesetre 1600 wattnál nagyobb felvett teljesítményű (a felvett teljesítmény nem azonos a szívóteljesítménnyel) porszívót nem lehet forgalomba hozni az unióban. A szeptember előtt gyártott készülékek forgalomba hozhatók az uniós jogszabály szerint, az azután készült gépek viszont nem. A rendelet életbelépése meglehetősen nagy port kavart, ám a piacon sok meglepetést nem okozott. Az unió illetékesei korábban egyeztettek az iparági képviselőkkel, ennek eredményeként a legtöbb gyártónál 2013 közepétől már olyan új modelleket fejlesztettek, amelyek megfelelnek a néhány nap múlva érvényes követelményeknek.

– Az évi többmilliós termelésünk negyedét adják azok a készülékek, amelyek 1600 wattnál nagyobb teljesítményűek, ezeket viszont unión kívüli exportra gyártjuk – mondta lapunknak a téma kapcsán Vass Attila, az Electrolux háztartási készülékekért felelős európai vezetője. Hozzátette: a jászberényi gyárban – ahol tegnap készült el a tízmilliomodik Ergorapido kéziporszívó – 690 embernek ad munkát a gyártás, s a változás életbelépése semmilyen formában nem érinti a termelést. A szakember szerint a változás kedvező, hiszen a háztartási gépek tekintetében immár két évtizede összeurópai törekvés, hogy változatlan vagy jobb teljesítmény mellett kisebb legyen azok energiafogyasztása. A porszívóknál is ez a trend érvényesül, sőt, három év múlva már nem 1600, hanem 900 watt lesz a határ.

– Aligha fog áremelkedést hozni a változás, hiszen a vevők nem szívesen fizetnek többet csak azért, mert egy háztartási kiskészülék energiatakarékos. A nagyobb tudást vagy épp a praktikusabb kivitelt inkább hajlandók megfizetni – mondta a szakember. Ezen persze nem is kell csodálkozni. Egy 1600 wattos porszívó üzemeltetése óránként cirka 60 forintba kerül, s ha valaki egy kétezer watt teljesítményű készüléket cserél egy ilyenre, akkor óránként 20–30 forint közötti összeget spórol meg. Egy átlagos háztartásban hetente 1-2 órát üzemel a porszívó, így évi 50-150 óra esetén is egy-kétezer forintot lehet spórolni a takarékosabb készülékekkel. A 2017-től érvényes szabályozás a jelenlegi energiafogyasztást csaknem a felére fogja csökkenteni, ám abban a szakértők szerint jelentősebb pont lesz, hogy a készülékek zajszintje is maximálva lesz, méghozzá nyolcvan decibelben. Ezenfelül a tartósságra is vonatkozik majd szabály: a motor üzemi élettartamának legalább 500 órának kell lennie.

Sok kicsi persze sokra megy: az uniós hatásvizsgálatok szerint 2005-ben az összes, porszívók által generált villamosenergia-fogyasztás körülbelül 18 TWh (terawattóra) volt. A szabályozás hiányában ez 2020-ra viszont akár meg is duplázódhatna.

Izzókból fénycsövek

Az unió eddigi leglátványosabb energiatakarékossági kereskedelmi intézkedése a világítótesteket érintette: 2011-ben a 60, 2012-ben pedig a 40 és 24 wattos hagyományos izzó forgalmazását tiltották meg. Ez a porszívókénál sokkal komolyabb munkaerőpiaci turbulenciákat hozott Magyarországon. A GE Lighting üzletágától több mint kétezer embert küldtek el, hiszen az amerikai cég a hagyományos izzók hatalmas gyártókapacitását tartotta fenn idehaza. A világítástechnikai üzletág ugyan maradt itthon, de már csak a kutatás-fejlesztésre és az autóipari világítástechnikai berendezésekre koncentrálva, sokkal kisebb munkaerőigénnyel. Az izzókéhoz hasonló fényerejű kompakt világítótestek nagy részét Kínában gyártják, s a pár tíz helyett néhány száz forintba kerül. Egyebekben ma is lehet hagyományos izzót kapni a szaküzletekben, csak azok el vannak látva az energiapazarlásra és a hőkibocsátásra utaló speciális jelzéssel.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.