Hernádi Zsolt Hágában járt

A napokban a hollandiai Hágában járt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója – tudtuk meg. Ezúttal a Mol és a horvát kormány közötti, a horvát INA-ról szóló választott bírósági per keretében hallgatták meg. Értesülésünk szerint a személyes látogatásra nem az adott lehetőséget, hogy a cégvezér a napokban lekerült az Interpol nemzetközi körözési listájáról.

Felmentést se kapott a holland hatóságoktól a horvát körözés érvényesítése alól, mint ahogy azt Németországban és Ausztriában már sikerült kieszközölni. (A Mol vezére a német és az osztrák hatóságoknál a magyar ügyészségi felmentésére és azt ezt erősítő hazai bírósági ítéletekre hivatkozva elérte, hogy ott a továbbra is fennálló horvát körözés ellenére se essék bántódása.)

Felfüggesztették Hernádi Zsolt adatlapjának nyilvános közzétételét az Interpol körözési oldalán is – írta meg a Népszabadság a múlt héten. A Mol-vezér ügyvédje, Zamecsnik Péter akkor kifejtett jogi álláspontja szerint ez önmagában elegendő arra, hogy Hernádi Zsolt Horvátországon kívül a világ bármely országába a letartóztatás veszélye nélkül utazzon.

A Mol-vezér bírósági tárgyalásán 2013-ban
A Mol-vezér bírósági tárgyalásán 2013-ban
Földi Imre / Népszabadság

Hollandiába viszont nem ezért utazhatott. A hágai választott bíróság előtti megjelenés ugyanis – több igazságügyi hatósági eljáráshoz hasonlóan – kivételt jelent a nemzetközi körözések hatálya alól, amennyiben az utazás kizárólag a meghallgatásra korlátozódik – tudtuk meg jogi szakértőktől. Arról nincs információnk, hogy Hernádi Zsolt az interpolos könnyítés okán esetleg a bíróságra menet vagy azt követően megtekintette-e mondjuk a hágai királyi palota nevezetes parkját.

Nyár óta többször járt Ausztriában és Németországban Hernádi Zsolt, s a mostanihoz hasonló felülvizsgálat miatt a tavalyi év nagy részében se szerepelt az Interpol-listán. Arról, hogy a Mol-vezér ebben az időszakban szintén járt-e külföldön, Zamecsnik Péter nem kívánt nyilatkozni. A Molnál az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre nem reagáltak.

A horvát kormány 2014 elején az ENSZ genfi kereskedelmi jogi bizottsága (Uncitral) előtt támadta meg azt a 2009-es szerződést, amellyel az akkori horvát kabinet átadta a Molnak az INA irányítását. A tárgyalás lefolytatására a Hágai Állandó Választott Bíróságot jelölték ki. A Mol azt megelőzően a washingtoni, befektetésvédelmi ügyekkel foglalkozó választott bíróságon indított eljárást a horvát kormány ellen. Alighanem tehát a horvát szándékok ellenére tengerentúli túra is esélyes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.