galéria megtekintése

Használt helikopterek Oroszországból

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 05. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Kétmilliárd forintért három, nagyjavításon átesett Mi–8T modellt vásárolt az MH.

Az atomenergia után ezúttal a honvédelem területén bizonyítja a magyar kormány, hogy Oroszország stratégiai partnere: az atomegyüttműködésnél is kevesebb jele volt, így nagyot robbant a hír, hogy a honvédség használt orosz Mi–8-as helikoptereket vásárol, összesen három darabot, kétmilliárd forintért. A Magyar Nemzet tegnap már fotót is közölt arról, hogy a forgószárnyasok egy szállítógépben megérkeztek a hadsereg kecskeméti légibázisára.

Árvízi feladatok: helikopterek nélkül lehetetlen a védekezés a legsúlyosabb helyzetekben
Árvízi feladatok: helikopterek nélkül lehetetlen a védekezés a legsúlyosabb helyzetekben
Teknős Miklós

A lap szerint a beszerzésre azért volt szükség, hogy az új helikopterflotta szolgálatba állításáig biztosítsák a nélkülözhetetlen katasztrófavédelmi feladat és a kutató-mentő szolgálat ellátását, valamint, hogy a személyzet légijártasságát is fenn tudják tartani. A meglévő helikopterflotta már olyan állapotban volt, hogy képtelenek voltak repülésre alkalmas járművet kiállítani. A lépés több okból is pikáns: egyrészt azért, mert korábban Hende Csaba miniszter azt ígérte, hogy a választásokig megjelenik a helikoptertender, s az új kormány már döntést is hozhat. A közbeszerzést állítólag előkészítették, de az eljárásnak se híre, se hamva.

 

Szakértők megjegyzik azt is: nem veszi jól ki magát, hogy a NATO-tag Magyarország az orosz–ukrán konfliktus körül kialakult nemzetközi diplomáciai feszültségben orosz cégtől vásárol haditechnikát. Kérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot arról, mérlegelték-e ezt a körülményt, de választ nem kaptunk. Az egyéb részleteket firtató kérdéseinket a tárca sajtóosztálya közérdekű adatigénylésnek tekinti, amire 15 napja van válaszolni. A Magyar Nemzet szerint eredetileg a jelenlegi flotta működőképességét hosszabbították volna meg 2015-ig, de az orosz „Oboronprom céggel kötött szerződés végrehajtása nehézségekbe ütközött”.

Ekkor került a tárca látókörébe egy hazai cég ajánlata, amelyben oroszországi nagyjavításon frissen átesett, három Mi–8T modellt ajánlott. Információink szerint egy UT Air nevű orosz cég helikoptereit vásárolták meg. Méghozzá a magyar Solar Kft. közreműködésével. Ez az a vállalkozás, amely a rendszerváltás óta dolgozik a honvédségnek, ám a korábbi szocialista kormányok idejében a Magyar Nemzet több cikkben is támadta a céggel való együttműködést annak állítólagos baloldali kapcsolatai miatt. A mostani híradásban a Solarról nem esett szó.

A helikopterek beszerzése igencsak aktuális, hiszen nyakunkon az olvadás a Duna vízgyűjtőin, s ha a tavalyihoz hasonló árvízhelyzet alakulna ki idén, a HM e gépek nélkül nem tudná ellátni azokat a feladatokat sem, amiket tavaly még meg tudott oldani. Végső megoldást új helikopterek beszerzése jelentene, akár közös kormányzati tender keretében. A rendőrség is matuzsálemi korú helikopterekkel repül – nemrégiben egy 35 éves géppel fuvarozták Orbán Viktor miniszterelnököt az ukrán határ térségébe. A mentők a jelenlegi Airbus Helicopters (Eurocopter) gépeiket megelégedésre használják, ám az ezt lehetővé tévő szerződés 2016 elején kifut, azaz a légimentők gépeiről is gondoskodnia kell a kormányzatnak. Lapunk az illetékes tárcákat kérdezte a terveikről, de megkeresésünkre válasz nem érkezett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.