galéria megtekintése

Házasságturisták lepik el az országot

Egyre több külföldi érkezik Magyarországra, hogy itt keljen egybe. Az esküvőturizmusra immár kisebb iparág épült. A csoki szökőkutakat kölcsönző, strasszal kivert meghívókat gyártó vállalkozások eddig sem panaszkodhattak, a házasságok száma ugyanis 2010 óta évről évre nő.

Azért majd megkérdezlek téged is – nyugtatta párját egy lány szombaton kora délután az esküvő-kiállításon, miközben kézen fogva várakoztak tanácsadásra az egyik esküvőszervező standja előtt. A gyűrűpárna méretétől a székszoknyákra kötött fodrok számáig mindenben segítséget kapnak ilyenkor, álmaiknak egyedül a pénztárcájuk szab határt. Az esküvőszervezők és a vendéglátóhelyek képviselői szerint manapság átlagosan 1-3 millió forintba kerül egy menyegző.

Mobiltelefon segít a ruha és a gyűrű kiválasztásában
Mobiltelefon segít a ruha és a gyűrű kiválasztásában
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A vállalkozások örülhetnek, mert az utóbbi három-négy évben nemcsak az esküvők száma nő újra, de az arra szánt családi büdzsé is nagyobb lesz.

 

A telefontöltővel tölthető LED-es ékszercsokrokat, az egyedi tervezésű fejdíszeket, a strasszal díszített köszönetajándékok kínálatát vagy éppen az útra való jegyajándékok választékát elnézve ez nem is meglepő. A szappanból készített vőlegénytorta, az okostelefonos gyűrűválasztó alkalmazás vagy a száguldó motorcsónakon abszolválható szertartás lehetősége azonban minimum meghökkenti a témában alig jártas érdeklődőt. Rendelhető gravírozott szertartásgyertya, csoki- és pezsgőszökőkút, jégszobor, de teljesen tematikus esküvő is – western stílusú, akár francia felvilágosodás kori vagy teljesen gyermekbarát. Az oldsmobil, a gyöngyökkel, tüllel díszített csokor, vagy a 3D-s videó pedig ma már szinte természetes kérésnek számít.

Nincs oka panaszra a piacon dolgozó vállalkozásoknak, hiszen 2015 első 11 hónapjában 17 százalékkal több házasság köttetett, mint egy évvel korábban. Volt olyan hónap, amikor 40 százalék volt a növekedés. Erősítheti ezt a folyamatot a családi otthonteremtési kedvezmény is, bár ennek jövőre lehet igazán szembetűnő a hatása, hiszen a legtöbben legalább egy évvel az esküvő időpontja előtt elkezdik szervezni a nagy eseményt – mondja Elek Csilla, aki 16 éve foglalkozik dekorációk tervezésével, készítésével. Az esküvői szezon májustól októberig tart, a téli nagyon ritka, a népszerű helyszíneket és az anyakönyvvezetői időpontokat pedig hamar lekötik.

Nem csak a magyar párok miatt telítődik azonban a piac. Magyarország – különösen Budapest, a Balaton környéke, főképpen Tihany, de Lillafüred, Esztergom vagy a gödöllői Grassalkovich-kastély is – különösen kedvelt célpontja a házasságturistáknak. Angol, francia, svájci, holland és olasz párok is érkeznek kisebb-nagyobb vendégsereggel jellemzően 2-3 napra, őket esküvőszervező ügynökségek külföldön személyes konzultációkkal segítik. A jelenlegi euróárfolyam mellett egy elegáns, kastélyban szervezett esküvő a nyugati ár töredékébe kerül nálunk, a násznép pedig pörgeti a turizmus számait.

A Halászbástya étteremben házasodók 90 százaléka vegyes pár. – Gyakran a külföldön élő magyarok szeretnék megmutatni választottjuk családjának, milyen szép országból származnak – mondta Mokos Dóra, a Halászbástya étterem értékesítési menedzsere. Bár a különleges budapesti helyszín árai magasabbak az átlagosnál – a szertartás és a vacsora ára 50-55 főre 2-2,5 millió forint – így is lényegesen olcsóbb, mint tőlünk nyugatra. Az abszolút slágerhelyszín mostanság Budapest, a Balaton és a hajók – utóbbiak az eljegyzési partihelyszínek között is előkelő helyet foglalnak el, mondja Varga Zsanett, a Wladek Creative esküvő- és rendezvényszervező munkatársa.

Ami az események méretét illeti, legjellemzőbbek a 40-70 vagy a 90-150 fős esküvők. A filmezés, a fotózás és a zeneszolgáltatás kritikus része minden ceremóniának. Fazekas János nem az alacsony árkategóriában dolgozik, így is foglalt csaknem minden hétvégéje április és október között. Évente 25-30 esküvőn dolgozik, alapdíja DJ-ként vagy ceremóniamesterként 150 ezer forint, egy 3 perces filmet 200–600 ezer forintért készít, míg a fotózás 200-300 ezer forintba kerül csomagtól függően. Mint mondja, ma már az előzene egyre inkább a vacsora alatt igény, a partikon a párok az elektronikus zenét részesítik előnyben.

Ceremónia a fehér homokon

Szűk piac, de egyre többen házasodnak egzotikus országokban. A Seychelle-szigeteken 1,6 millió forintért 7 napot tölthet a pár. Az esküvő költsége 350 ezer forint extra, ezért egy üveg pezsgőt, a hivatalos költségeket, két tanú részvételét, a menyasszonyi csokrot és a feldíszített helyszínt kapja a pár. Kubában kevesebb mint 1,1 millió forintba, a Bahamákon viszont 2 milliónál is többe kerül a fehér homokos menyegző.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.