Havi százezres fizetésből húsz év alatt lesz lakás

Nettó 650 forintos diákmunkás órabérből egy évtized alatt lehet előteremteni egy 50 négyzetméteres lakás árát – számolta ki az OTP Lakástakarék Zrt. csapata, nem véletlenül, hiszen rögtön meg is mutathatták a fészekteremtés munkabércsapdájában vergődő diákok számára a kiutat: lakástakarék-pénztári szerződéssel lerövidíthető a saját otthonig vezető út. Meg szak- és nyelvtudással, ugyanis az ezt igénylő munkákért már diákként akár 1800 forintos óradíjat el lehet kérni.

Minden megkeresett forintot félretéve – a jelenlegi ingatlanárak mellett - legalább 14 ezer munkaórán át tartó folyamatos krumplisütés, hoszteszkedés, szórólaposztás áll azok előtt, akik kizárólag 550-750 forintos óradíjú diákmunkából (vagy azzal azonos összeget fizető egyéb tevékenységből) szeretnék előteremteni az első lakásra valót.

Az első lakásukat vásárlók mindig is megbízható és folyamatos utánpótlással töltődő csoportot jelentettek a piacon. Közülük sokan már iskolás éveik alatt munkába állnak, és nem csak az albérletre, meg a mindennapi költségekre keresnek forrást, hanem első lakásuk megvásárlására is jó előre gyűjteni kezdenek. Diákmunkából.

Iskolaszövetkezeti statisztikák szerint évente 100-150 ezer diák vállal munkát iskola mellett, átlagosan nettó 650 forintos órabérrel. A legnépszerűbb diákmunkák között találjuk az irodai, adminisztratív feladatokat és recepciós munkaköröket, a telemarketinget illetve az áruházi kisegítő állásokat. A diákmunkák órabéreit tekintve nagy a szórás: míg a betanított munkát végző fiatalok 550-750 forint között kapnak kézhez, addig az egyre népszerűbb szak- vagy nyelvtudást igénylő munkákkal akár 1800 forintot is lehet keresni óránként.

Bár az OTP cégének felmérését a diákmunkásokra hegyezték ki, a 100 ezer forintot keresők mindegyikére igaz, hogy amennyiben minden keresetét félre tudná tenni, akkor 9,5-10 évet, ha csak a felét, akkor 20 évet kell dolgoznia egy közepes méretű nagyvárosi lakásért. Az évente akár 72 ezer forintos állami támogatással honorált lakástakarék szerződésekkel hamarabb juthat bárki lakáshoz, a piacképes diplomát szerzett pályakezdők meg könnyedén törleszteni is tudják később a felvett hitelt – utal rá a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.