Hatvanmilliárdba kerülhet a kereskedőknek a vasárnapi nyitás

Hatvanmilliárd forintos költséget jelenthet a kiskereskedelemnek az üzletek kinyitása vasárnap. Orbán Viktor megengedőbb a kérdésben, bár nem támogatja, hogy az emberek dolgozzanak vasárnap, de ha akarnak, megtiltani sem lehet nekik. Forrásaink nem zárják ki, hogy nemzeti konzultáció lesz a témában. Sokatmondó, hogy a kormányfő a Kossuth rádióban azt mondta: később dönt a további lépésekről.

Hatvanmilliárd forint költséget is okozhat a kereskedőknek a vasárnapi nyitás – számolta ki a Blokkk.com kiskereskedelmi szakportál. A szakportál adatai szerint harmincezer üzlet volt nyitva korábban vasárnap. Ha ismét megnyílna ez a lehetőség, az üzleteknek új embereket kell majd toborozniuk a súlyos munkaerőhiány közepette.

Sokba fog kerülni a munkaerő
Sokba fog kerülni a munkaerő
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

– A kormány nem szeretné megfosztani az embereket attól a lehetőségtől, hogy vasárnap otthon lehessenek a családjukkal, de attól sem, hogy munkát végezhessenek, ugyanakkor ez utóbbit semmi­képp sem tennék kényszerré – ezt a „megengedő" álláspontot képviselte tegnap Orbán Viktor a Kossuth rádióban. Ha nem is direktben, de lapunk korábbi információját erősítette meg, miszerint akár még a boltbezárásos referendum előtt változtatna a szabályozáson.

A kormány egyik legbefolyásosabb tagja, Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító miniszter viszont többször is nyilatkozott arról, hogy a kormány lezártnak tekinti a kérdést, és az az álláspontjuk, hogy a zárva tartás ügyében döntsön a nép. Ám politikai érdek, hogy okafogyottá tegyék a szocialista népszavazást. Hiszen a Fidesz-szimpatizánsok nagy része sem ért egyet a boltzárral, a referendum tehát komoly presztízsveszteséget jelentene, amelyet feltétlenül el szeretnének kerülni.

A kormány hétfőn tekinti át az eddigi tapasztalatokat, majd azok szélesebb körű megvitatása után dönt a további lépésekről. Kormánypárti forrásunk nem zárta ki a nemzeti konzultációt sem a kérdésről.

A KSH adatai szerint már tavaly is 10 százalék körül növelték a bértömeget. A szakszervezetek szerint három év alatt 30-40 százalék körüli béremelésre van szükség az elvándorlás megállításához. Kérdés, a jövőben milyen bérpótlékot írna elő a kormány. Jelenleg a nagyáruházaknak dupla pénzt kell fizetniük a dolgozóiknak azon az öt vasárnapon, amikor kinyithatnak az év során.

A többi kereskedőnek, aki nyitva lehet vasárnaponként, másfélszeres pénzt írnak elő. A Blokkk.com szerint korábban vasárnaponként 80 ezer alkalmazott dolgozhatott az áruházakban és az üzletekben. Ha az ötvenszázalékos bérpótlék élne majd, akkor 30, ha a százszázalékos, akkor 60 milliárdra rúgna az újranyitás bérköltsége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.