Aki bajban van, azon az elszámolás sem segít

Az ügyfelek tíz százaléka válthat bankot az elszámoltatás után. A bankok kiváltóhiteles ajánlatai a már csökkentett törlesztőrészleteket csak néhány ezer forinttal tudnák még lejjebb faragni, s ez nem jelent elég motivációt az ügyfelek számára. Az ingerküszöb nagyjából tízezer forintnál van – mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

A lustaság mellett más is maradásra készteti az ügyfeleket, így például az, hogy a fennálló tartozásuk meghaladja a fedezetül szolgáló ingatlanuk értékét, ami szintén kizárja a bankváltást. A bankszövetség adatgyűjtése szerint a klasszikus lakáshitelesek 82 százalékának csökkent a havi törlesztőrészlete – átlagban 20–25 százalékkal –, 16 százalékuknak nem változott érdemben a helyzete, s mindössze két százalékra tehető azok aránya, akik kénytelenek voltak magasabb törlesztőrészletekkel szembesülni.

Utóbbi körbe tartoznak azok, akik türelmi idős konstrukciót választottak – a törlesztő adott időszakig kisebb, majd a türelmi idő lejártát követően magasabb lesz –, s a türelmi idő sajnálatos módon egybeesett az elszámolással. Szintén idetartozhatnak a japán jenben eladósodott ügyfelek, esetükben ugyanis kötelező volt egy minimális kamatfelárat a rendszerbe építeni, ami emelhette a havi törlesztő összegét. Ez a kör devizaalapon tarthatja a hitelét – ha nagyon akarja.

 

Kovács Levente szerint havi egy-kétezer forintért nem mozdulnak meg az ügyfelek
Kovács Levente szerint havi egy-kétezer forintért nem mozdulnak meg az ügyfelek
Kurucz Árpád / Archív

De hogy jön össze ez a 98 és kétszázalékos arány azzal a tapintható közhangulattal, hogy a devizahitelesek nem lettek megsegítve? A bankszövetség csak a klasszikus lakáshiteleseket számolta össze, s nem tartoznak ide a késedelembe esett ügyfelek, az árfolyamgátas, a kombinált hiteles és egyéb speciális megítélés alá eső ügyfelek. Eleve nem is tudta számszerűsíteni, hány ügyfelet nem számolt a klasszikus hitelesek közé. Becslésünk szerint a teljes devizahiteles körből – ide 480 ezren tartoznak – 200-250 ezer fő most nem járt jobban. Az árfolyamgátasok külön kategória, hiszen ők már eleve csökkentett törlesztőt fizettek –180 forintos frankárfolyammal –, most a gyűjtőszámla-egyenleg kiegyenlítése történt meg, vagyis itt nincs újabb mérséklés, de összességében náluk pozitív a szaldó.

Nem biztos, hogy csökkent a törlesztője a hátralékot felhalmozóknak. Ennek az az oka, hogy az elszámolás során a visszajáró összeggel a hátralékot csökkentették. Ez ideális esetben lenullázta a hátralékot, talán még a törlesztőt is csökkentette, de simán előfordulhat ennek az ellenkezője is. Kérdés, hogy ezek az ügyfelek tudnak-e egyáltalán törleszteni vagy sem. Számukra a bankszektor – amely ezermilliárd forintot fizetett most vissza –, már nem tud ajánlatot tenni, rajtuk a Nemzeti Eszközkezelő vagy a törvényjavaslat-tervezet szintjéig eljutott KDNP-s magáncsőd intézménye segíthet.

Autóhitelekről is egyeztetnek

A jegybank egyeztet a bankszövetséggel az autóhitelek és fogyasztási hitelek elszámolásáról. Ezek a hitelek kiemelt kockázatúak, ezért fontos az egyeztetés. A bankszövetség szerint csupán az állomány 10-15 százalékát tudnák saját erőfeszítéseikkel forintosítani, de keresik a megoldást. Az elszámolás csak mintegy öt százalékkal csökkenti az autóhitelesek törlesztőrészletét, amelyet ennél erőteljesebben növel az árfolyamváltozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.