Hatalmas kínai csomag a gazdaságélénkítésre

A gazdaság lassulására való válaszul Kína akár kétezermilliárd jüant is pumpálhat a gazdaságba – véli a svájci Credit Suisse nemzetközi pénzügyi szolgáltató.

A gazdaságélénkítési tervek becsült végösszegét illetően kínai adatok nincsenek, a Credit Suisse-é eddig a legrészletesebb prognózis. A kétezermilliárd jüanes (76 ezer milliárd forint) gazdaságélénkítés a gazdasági világválság 2008-as kezdete után elköltött összegnek a fele.

Az összeg a Credit Suisse szerint elég lesz arra, hogy a növekedés lassulását és a beruházások visszaesését megállítsa, a korábbihoz hasonló erőteljes talpra állást viszont nem biztosít. Az gazdaságélénkítés nemcsak nagyságát, hanem jellegét tekintve is más lehet a 2008 novemberében meghirdetetthez képest. Míg korábban a tartományi kormányzatok banki kölcsönfelvétele volt jellemző, az idei lépéseket túlnyomórészt központi forrásokból finanszírozzák majd. Ennek egyik fő oka a helyi kormányzatok súlyos eladósodása, rossz hiteleik magas aránya és a kölcsönfelvételüknek a kínai bankrendszerre gyakorolt nyomása.

A gazdasági szerkezetátalakítást célként kitűző vezetés az élénkítést a stratégiai fontosságú iparágak – így a zöld energia, a telekommunikáció – promotálására is használhatja, a belső fogyasztás fellendítésével párhuzamosan. Emellett a magántőke, a magánszektor is kiemelt szerepet kaphat – véli a Credit Suisse.

A svájci vállalat jelentése előtt egy nappal a Standard Chartered Bank közgazdászai a központi intézkedések korlátoltságára és az abból fakadó veszélyekre hívták fel a figyelmet, mondván a kínai vezetés nem akarja a 2008-as hibákat újra elkövetni, emellett a bankok is tanultak, és nem lesznek hajlandók a korábbihoz hasonló mértékű hitelezésre.

A kínai gazdaság az első negyedévben átlagosan 8,1 százalékos bővülést mutatott, ilyen alacsony értékre csaknem három éve nem volt példa. A második negyedévre április elején még talpra állást és 8,4-8,5 százalékos GDP-növekedést valószínűsítettek az elemzők, félő azonban, hogy ez nem következik be, sőt, az is előfordulhat, hogy a kínai gazdaság az első három hónapot is alulmúló teljesítményt produkál.

A kínai vezetés az elmúlt időszakban az eddig monopolizált iparágak – vasút, banki szektor – fokozatos megnyitásával, a jelentősebb beruházási projektek elfogadásának felgyorsításával, a magántőke rendszerbe kapcsolásának ígéretével és a fogyasztási cikkek állami támogatásával próbált lendíteni a gazdaságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.