galéria megtekintése

Hatalmas veszély fenyegeti a magyar fesztiválszezont

9 komment


Fekete Gy. Attila

A Balatonnál már nemcsak pincérből nincs elég: hiány van biztonsági őrből is. Ez a fesztiválszezonban jelentős problémát okozhat.

Tudja, milyen területen dolgozóknál állt elő mostanra a helyzet, hogy már kevesebb van belőlük a kelleténél idehaza? Orvosból, nővérből már jó ideje, bolti eladóból pár éve van hiány, de még ha a pincérre, felszolgálóra tippelt, akkor sem találta el, mert tavaly fordult kritikussá a helyzet a Balaton mellett. A megfejtés: a biztonsági őr.

A fesztiválokat biztosító cégek vezetőinek főhet a fejük, hogy honnan kerítenek őrt
A fesztiválokat biztosító cégek vezetőinek főhet a fejük, hogy honnan kerítenek őrt
Veres Viktor / Népszabadság

Tízezerre becsüli a hazai vagyonőrhiányt a szakmai kamara elnöke. Német Ferenc a Népszabadságnak azt mondta: a nyári fesztiválok, nagy tömegrendezvények biztonsági cégei­nek már ma jelentős fejfájást okoz, hogyan állítják majd ki a szerződésben vállalt biztonságiőr-létszámot. Több helyen a cégek – főleg a fesztiválcentrumoknak számító Balaton környékén és Nyugat-Magyarországon – már ma is egymástól „lopják" az embereket.

 

Hamarosan kezdődik a fesztiválok jegyértékesítési kampánya, a biztonsági cégek azonban még nem tudják, kik intézik a beléptetést, kik vigyáznak majd a bulizókra. Ami azért is kínos, mert tudható, a megnövekedett terrorfenyegetettség ­miatt a biztonsági intézkedéseket mindenütt szigorítani kell.

Sokan Ausztriában kamatoztatják a biztonságiparban szerzett tapasztalataikat: egy gyorstalpalós képzés után magyar vagyonőr-képesítéssel ott is el lehet helyezkedni, nem meglepő módon jóval nagyobb bérért. Nem kevesen vannak – főleg a fiatalok között – a pályaelhagyók, akiket jórészt a munkaügyi központok képeztek ki vagyonőrnek, de „ennyi pénzért" nem hajlandók a szakmában maradni.

Hiába vezették be az állami közbeszerzéseknél a minimális vállalási díjat (ami az a minimális összeg, amelyből havonta kifizetheti a munkaadó a minimálbért és annak közterheit), a piaci szférában továbbra is aprópénzért dolgoznak a vagyonőrök. Aki nem, az választhat: vagy egyéni vállalkozóként szerződik a vagyonőri munkával megbízott céggel, vagy félig feketén dolgozik.

A megbízók egyelőre a munkaerőhiány ellenére sem hajlandók emelni a megbízási díjakon. Részben azért nem, mert még nekik sincs miből többet adni, másrészt – mint szakmai szövetségeik fogalmaztak – „a piacon kapható vagyonőrök szakmai tudása ennyit ér". „A Belügyminisztérium által kidolgoztatott tematika szerint tavaly lebonyolított szakmai vizsga annyit sem ér, mint a papír, amire az eredményét kinyomtatták", mondta egy másik, anonimitást kérő piaci szereplő. Egyre nagyobb az igény a speciálisan képzett vagyonőrök iránt, akik áruházakat, sportrendezvényeket vagy éppen fesztiválokat tudnak biztosítani. „Minden rendezvény más és más követelményt támaszt a vagyonőrökkel szemben, de a szakma ezt a pluszigényt még nem képes kielégíteni."

Azt Német sem vitatja, hogy a vagyonőrképzés gyökeres átalakításra szorul. Az alapképzés után különböző specialitásokat kellene tanulniuk a jelentkezőknek, hogy piacképes tudáshoz jussanak. A megrendelői oldal, vagyis főként a kereskedelem, a szállítmányozók és a termelői szféra – Német szerint – a megfelelően képzett vagyonőröket megfizetné.

Egyes nagy gyárak, például az Audi, magának képez vagyonőröket és azokat jól meg is fizeti. Az OKJ-képzés és a ráépülő speciális oktatási formák bevezetése azonban – bár évek óta napirenden van – még várat magára. Előbb át kellene írni a tízéves vagyonvédelmi törvényt, és le kellene törni a mai képzési rendszerben érdekelt nagy lobbierejű cégek ellenállását. Mindezekre azonban, munkaerőhiány ide, terrorfenyegetettség oda, a kormány egyelőre nem hajlandó.

Mennyi? 80-120 ezer...

Bár Pintér Sándor belügyminiszter Harangozó Tamás szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában ezt cáfolni igyekezett, jelenleg senki nem tudja pontosan, hány vagyonőrrel számolhat a magánbiztonsági piac. 120 ezer vagyonőri engedély van „kézben” országosan. Ám a tavalyi vizsgákon, amelyek elmulasztása elvileg az engedély automatikus bevonásával járna, csak mintegy 80 ezren jelentek meg. Közel tízezren halasztást kértek. Néhány ezer vagyonőrnek pedig rendőrmúltjuk miatt nem kellett vizsgát tenniük. Ám abból, hogy valakinek van érvényes szakmai képesítése, még nem következik, hogy dolgozik is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.