Kiderült, mennyi készült Győrben a botrányos motorból

Hárommillió darab készült Győrben a dízelbotrányban érintett motorból – tájékoztatta lapunkat a győri Audi Hungária. 

Az ügyben fontos leszögezni, hogy a botrányban az autókba beépített szoftverek kifogásoltak, nem a Győrben készült alapmotorokkal kapcsolatos minőségi hiányosságokról van szó – tette hozzá a cég kommunikációs osztálya a Népszabadságnak küldött válaszában. 

Ezt a motortípust a konszernen belüli együttműködés keretében a VW AG több telephelyén gyártották. Az érintett EA189-es típusú motorból mintegy 3 millió darab készült Győrben. Jelenleg a motor gyártása kifutó fázisban van, nagyon csekély volumenben készül – tájékoztatott a cég, ami pedig azt jelenti, hogy a termelést közvetlenül alig fogja érinteni a botrány, amelynek kiindulópontja az volt, hogy Amerikában a cég beismerte: néhány modelljüknek lényegesen nagyobb a károsanyag-kibocsátása, mint az a hivatalos papírokban szerepel, köszönhetően annak, hogy egy speciális szoftver az ellenőrzés során befolyásolja a motor teljesítményét. 

Mivel a szóban forgó motor már nem tartozik a győri gyár fő termékei közé, rövid távon az ügy nem befolyásolja a hazai termelést. Azonban, ha az ügy miatt a VW konszern eladása, piaci részesedése jelentősen csökken, érintheti a magyar termelést. Ahogy adott esetben az is, ha a cég a botrány pénzügyi következményei miatt súlyos költségcsökkentésre kényszerül. Ez csak később dől el. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.