Három tucat jelentkező az útdíjtenderen

Túlvállalta magát útdíjtenderen dolgozó irodistái számlájára az Állami Autópálya Kezelő. Munkatársai és tanácsadói a hétvégén is dolgozhatnak, ha határidőre végezni akarnak a 42 milliárd forint keretösszegű gyorsított közbeszerzésre beérkező részvételi jelentkezések értékelésével.

Szerdán 11 óráig jelentkezhetnek a pályázók a megtett úttal arányos tarifákat számlázó, elektronikus díjszedő rendszer kiépítésére az ÁAK Váci úti központjában. A határidő egy nap múlva jár le, a társaság közlése szerint azonban 36 cég máris jelezte részvételi szándékát. De a közbeszerzési eljárás elindítója felkészült arra is, hogy a rajtvonalnál ennél is többen sorakoznak majd fel.

Ha várakozásaik szerint alakulnak a dolgok, az nem lesz feltétlen jó hír azoknak, akik az aprómunkát végzik a 42 milliárdos útdíjtenderen. A beérkező jelentkezések felelős értékelésére ugyanis mindössze kilenc napjuk lesz. Feltéve, hogy az irodisták erre beáldozzák a szombatot és a vasárnapot is. Az ÁAK ugyanis egyértelművé tette: az október 1-ről először a hónap harmadik, majd végül tizedik napjára módosított jelentkezési határidő mellett, a jelentkezések értékelése után, a tervek szerint október 19-én, megküldik az ajánlattételi felhívást a pályázóknak.

A később támadhatatlan értékeléshez azonban nem elég arról meggyőződni, hogy a pályázó eleget tesz-e a referenciákról szóló elvárásoknak. Hogy később senki ne kötekedhessen, ellenőrizni kellene a teljes, akár több száz oldalas részvételi dokumentációt is. Ami bizony nem lesz akciódús munka.

Kilenc nap alatt 36 vagy több „pályaműnél” különösen nem. Az ÁAK mindenesetre megmagyarázta, szerinte miért kellett módosítania tendere menetrendjét. Közleményükben azt írták: a gyorsított eljárási formára vonatkozó szabályozás szerint a felhívás feladásától számítva legalább tíz napot kell adni a potenciális ajánlattevők számára, hogy részvételi szándékukat jelezzék. Ami az eredeti határidő mellett ezek szerint nem volt adott.

A további ütemterv feszített. Az ÁAK az ajánlattevőkkel kezdődő tárgyalásokat november második felében zárná le. A nyertes ajánlattevővel pedig december első felében szeződnének. Annak pedig a kelleténél is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, hogy egy augusztus végi találkozón, a megkérdezett potenciális pályázók mindegyike reális esélyt látott a 2013. július 1-jei rendszerindításra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.