galéria megtekintése

Három tanulmányt is rendelt az NGM

7 komment

Batka Zoltán

Az NGM korábbi állításaival szemben maga a minisztérium rendelte meg az M.S. Concord Bt.-től 2011-ben azt a felmérést, amely a vasárnapi boltzár vásárlói szokásokra gyakorolt lehetséges változásait vizsgálta. Készítője lapunknak elmondta: három hatástanulmány is lehetett. Az NGM még egyiket sem találta meg.

Nyolcszáz fő megkérdezésével vizsgálta az M.S. Concord Bt. 2011 áprilisában, hogy az akkor másodjára felvetődő vasárnapi boltbezárások elrendelésének milyen hatása lehet a vásárlói szokásokra, illetve milyen lenne annak lakossági megítélése – mondta el lapunknak Mátyási Sándor szociológus, a vizsgálat vezetője.

A szakember korábban az ELTE-n tanított, most a Műszaki Egyetemen oktat, szakterülete a gazdaságszociológia, illetve a társadalmi konfliktusok kezelése. Mátyási a kilencvenes években alapított cégével jellemzően speciális, egy-egy adott döntéshez kapcsolódó közvélemény-kutatást végez piaci és állami szereplők felkérésére. Példaként említette, hogy az autópályák fizetőssé tétele kapcsán is végeztek hasonló felmérést.

Mátyási úgy emlékszik, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2011 tavaszán kereste meg és kérte fel a vasárnapi boltbezárásokkal kapcsolatos felmérésre. A vizsgálatokat márciusban folytatták le, majd április közepén adták le a jelentést a megrendelő NGM-nek. A tanulmány későbbi sorsáról nincs információjuk.

 

Mátyási is úgy tudja:

az NGM három tanulmányt is rendelt a vasárnapi tilalom kapcsán.

A lakossági felmérésre ők kapták a megbízást, de hogy teljes körű áttekintést kaphassanak, az NGM tervezte a munkaadókra, továbbá a munkavállalókra vonatkozó tanulmány elkészítését is. A gazdaságszociológus elképzelhetőnek tartja, hogy a másik két felméréshez a kamarák és a szakszervezetek szolgáltattak adatokat és az alapján az NGM készített tanulmányt, de erről nincs pontos információja.

Hatás, de nem tanulmány: vasárnapi vásárlás egy nyitva tartó boltban
Hatás, de nem tanulmány: vasárnapi vásárlás egy nyitva tartó boltban
Korponai Tamás

Bár a tanulmány tulajdonosa az NGM, ilyenformán a szerző nem adhatja ki azt harmadik félnek, néhány megállapítását megosztotta lapunkkal. Eszerint a közelmúltban publikált Ipsos felméréshez hasonlóan ők is azt tapasztalták, hogy

a válaszolók zöme (náluk a 62,9 százaléka) igen erős ellenérzést mutatott a vasárnapi bezárással kapcsolatban.

Ugyanakkor Mátyásiék felmérése azt is mutatta, hogy megfelelő ellentételezéssel, meggyőzéssel és kommunikációval ez az ellenzés vélhetően csökkenthető.

A szakember arra is figyelmeztetett, hogy a puszta elutasításon túl jóval összetettebb a kép. Így az alsó jövedelmi harmadba tartozó vásárlók, vagy éppen a fiatalabb korosztály gyakorlatilag eddig sem vásárolt vasárnap, az inkább a középosztály szokása.

A fővárosi, jobb jövedelmi viszonyok között élő vásárlók elutasítják ugyan a kategorikus tiltást, de ha bevezetnék, 98 százalékuk minden további nélkül járna a nyitva hagyott kisboltokba. Az ötletgazda, a KDNP már akkor is a családi tulajdonú, kis alapterület üzleteknek adott volna jogot a vasárnapi nyitva tartásra. Mátyási Sándor sommás véleménye szerint amennyiben a vasárnapi boltzár ötletével kapcsolatos ellenállás csak időleges lesz, a hazai fogyasztók viszonylag hamar át fognak állni az új rendszerre.

Mint korábban megírtuk: az NGM berkeiben több hatástanulmány készült, ezek összesített eredménye alapján döntött a kormány 2011-ben a KDNP ötletének elvetéséről. Az akkori hatástanulmány lapunkhoz is eljutott. Ebben az szerepelt, hogy 10-15 ezer dolgozó is elveszítheti az állását, és közel 50 milliárdos veszteség érheti a büdzsét. Az NGM közleményében leszögezte: nem ismeri ezt a tanulmányt, szerintük ők soha semmiféle hatástanulmányt nem készítettek, illetve nincs tudomásuk ilyenekről.

Lapunk ezt követően találta meg a M.S. Concord szerződését 2011-ből. Az NGM azóta elismerte az M.S. Concord-felmérés létét, ám továbbra is állítja: a lapunk által ismertetett tanulmányról nem tudnak, illetve azóta sem válaszoltak arra, hogy 2011-ben milyen hatástanulmányok készültek. A tárca állítása azért is különös, mivel 2011-ben számos kormányzati személyiség, köztük a vasárnapi boltbezárás egyik legfőbb támogatója, Harrach Péter, de Nagy Anna kormányszóvivő is elmondta a sajtónak: hatástanulmányok alapján dönt a kormány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.