Harminc százalékkal olcsóbb gázt ad a Gazprom

Idén több mint 30 százalékkal olcsóbban adja a gázt a Gazprom az európai fogyasztóknak (már persze ha el is ér ide). Magyarország tarifája most is magasabb, mint a tavalyi összeurópai átlag.

Az orosz gázszállításokat végző Gazprom 2009-re vonatkozólag 280 dollár körüli szintre teszi az európai piacokra szállított gáz ezer köbméterének átlagárát - írja egy banki forrásra hivatkozva az MTI. 2008-ban ez a szám 409 dollár volt. A több mint 30 százalékos csökkenés az - ennél jóval nagyobb - olajárzuhanás hatása. (Magyarország számára tavaly folytak 550 dollár felett is szállítások; szakértők szerint mostani árunk 450 dollár körüli.) Az orosz gázcég az idén a tavalyinál mintegy 5 százalékkal kevesebb, 179 milliárd köbméter helyett 170 milliárd köbméter gázt szállít Európának.

A valamikori Szovjetunió utódállamai részére az ár a tavalyi 159 dollárról idén 198 dollárra emelkedik, a mennyiség pedig 88 milliárd köbméterről 75 milliárdra csökken. Az áremelkedés itt a mesterségesen alacsonyan tartott tarifa "fokozatos" világpiaci szintre emelkedésének következménye.

 (MTI/NOL)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.