galéria megtekintése

Hamisítási rekordot döntött a kormány

17 komment


Várkonyi Iván

Foglalkoztatási rekordot ünnepel a szaktárca a legfrissebb statisztikai jelentés után. Pedig csak a közmunkások számát nyomták fel, az uniós módszertan kiskapuit kihasználva javították a mérleget.

Majdnem 4,1 millióra (4 millió 78 ezerre) nőtt a foglalkoztatottak száma az első negyedévben, a munkanélküliségi ráta pedig 8,3 százalékra csökkent a KSH legfrissebb jelentése szerint.

Februárban a közfoglalkoztatottak száma 641,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest

Az adat teljesen hivatalos, uniós módszertan szerint készült a kimutatás, a számok viszont valószínűleg kizárólag annyival tükröznek jobb helyzetet, amennyivel többeket nyomtak át közmunkára. Igaz, ezt a KSH nem részletezi, ahogy a Nemzetgazdasági Minisztérium is csak azt ünnepli, hogy 1992 óta a legjobb foglalkoztatottsági adatot mérték.

 

A statisztikai hivatal azon jelentéséből, amely a februári fizetések alakulásáról szólt, azonban már tudjuk: az első két hónapban rekordot döntött a közmunkások száma. Valószínű, hogy ez nem sokat változott márciusban sem – igaz, ez csak a jövő hónapban derül ki.

Az alig egy hete kiadott februári jelentés arról számolt be, hogy februárban a közfoglalkoztatottak száma 641,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, számuk meghaladta a kétszázezret. A 2,8 millió álláshely 7,1 százaléka volt közmunkás – emiatt a KSH módosítani volt kénytelen jelentése összetételén is.

Hosszan részletezték például, hogy a közmunkások fizetése nélkül számolva milyen magas volt a bérnövekedés üteme (6,9 százalékkal nőtt a nettó), mert velük együtt számolva 1,3 százalékos csupán. (Az NGM egy hete szintén vette a fáradságot arra, hogy a közmunkásokkal szűrt adatokkal foglalkozzon).

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, a Fidesz szóvivője és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár Segély helyett munka című sajtótájékoztatója. Van amikor elrejtik, és amikor előveszik a közmunkásokat.
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Most ezt senki nem teszi. Persze mondhatjuk, hogy a mostani hivatalos foglalkoztatási adat és a kereseti statisztika között számos módszertani eltérés van. Az egyik legfontosabb, hogy a foglalkoztatási statisztika egy reprezentatív felmérésen alapszik, míg a bérekről és álláshelyekről szóló a foglalkoztatók bejelentésein.

A mostani teljeskörűbbnek számít (és nemzetközileg elfogadott módszertana módot nyújtana az összehasonlításra), a bérekről szóló viszont precízebb.

A foglalkoztatási és munkanélküliségi ráták esetében is rendelkezik azonban a KSH olyan adatokkal, amelyek lehetővé teszik a közfoglalkoztatottak vagy éppen a külföldön állásban lévők számának szűrését. A jelentésben azonban ezen adatokat nem részletezik és nem is teszik közzé.

A korábbi érdeklődésekre válaszul azonban elárulták, hogy a foglalkoztatottság növekedésében van bőven szerepe ennek a két tényezőnek. (A külföldön munkát vállalók épp az adatfelvételi módszer miatt jelenhetnek meg hazai foglalkoztatottként, hiszen a kérdésekben leginkább azt firtatják, a háztartás tagjai közül kinek volt munkája egy adott időszakban – az ebből a szempontból pedig mindegy, hogy melyik országban). 

A most kiadott jelentés szöveges részében semmi nem utal arra, hogy bármi miatt is érdemes lehetne korrigálni a kormány számára kedvező adatot – csak a táblázatokban találhatunk arra némi utalást, hogy valami nem egészen stimmel a bámulatos növekedésben.

Palántaültetés a közmukaprogramban. Nem a felsőfokú végzettséget keresik.
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az legalábbis gyanús, hogy a KSH adatai szerint a legjobban az alacsony iskolai végzettségűek (legfeljebb alapfokú képzettséggel rendelkezők) körében nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség. Például: az érettségivel nem rendelkező munkanélküliek száma harmadával, vagyis 103 ezerrel csökkent egy év alatt. Az érettségizetteké és a felsőfokú végzettségűeké viszont csak 20 százalékkal, vagy másik oldalról: miközben az alapfokú végzettséggel rendelkezők foglalkoztatása 20 százalékkal nőtt, addig a felsőfokúaké mindössze egy százalékkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.