Hamarosan megcsaphat az Otthon melege

Véghajrájánál tart a családi házak komplex energetikai korszerűsítését lehetővé tevő pályázatcsomag kidolgozása – tájékoztatta lapunkat az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár januárban azt nyilatkozta, hogy március körül várható a hazai magánházak vissza nem térítendő állami támogatását célzó Otthon Melege Program (OMP) folytatása. A döntés már megszületett az OMP folytatásáról – szögezik le. Azt azonban, hogy a „március körül” miként értelmezendő ma, a hónap utolsó előtti napján, nem bontották ki. Annyit rögzítettek, hogy az új lehetőség részleteiről a közeljövőben tájékoztatják a közvéleményt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A fejlesztési tárca 2014 szeptemberében indította el a családok energiafelhasználásának és rezsiterheinek mérséklését szolgáló OMP-t – emlékeztetnek. A mostanáig összesen közel 17 milliárd forint keretösszegű programsorozatnak köszönhetően mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult – szögezik le. Megjegyzendő ennek kapcsán, hogy a tételek nagy része kis összegű, néhány tízezer forintos hűtő- és mosógépcserét fed. Az igen szűk keretből keveseknek jutott több százezres szigetelési, fűtés- vagy teljes felújítási támogatás. A meghirdetett összeg jellemzően napok, sőt akár órák alatt kimerült. A tárca nem fedte fel az új program várható keretét és azt sem, milyen beruházások hány százalékáig adnak pénzt. Annyi bizonyos, hogy előnyt élveznek a korábbiaknál összetettebb fejlesztések. A Fidesz-kormány eddigi kiírásait néhány százmilliós-milliárdos keret és az ötvenszázalékos támogatási arány jellemezte.

Az NFM az elmúlt hónapok során a vissza nem térítendő lakástámogatást a jelek szerint sikerrel védte meg Lázár János új elveitől: a kancelláriaminiszter tavaly óta ellenez mindennemű „ingyenpénzt” a hazai magánlakások energiahatékonyság-növelő felújítására. Ennek nyomán az e célra a magyar lakosságnak félretett százmilliárdnyi EU-támogatást az Orbán-kabinet inkább kormányépületeket csinosítására költi. A két tárca sajátos etikett szerint dobálja egymásnak a forró krumplit: miközben eredetileg az NFM lenne az EU-pénzosztás gazdája, Szabó Zsolt ez év elején úgy fogalmazott, hogy azt immáron a Miniszterelnökség kezeli. Ám Lázárék ezt később visszapasszolták, mondván, a célváltoztatást az NFM intézi az EU-nál. Az OMP forrása ennek megfelelően hangsúlyozottan a hazai költségvetés. Az NFM tájékoztatásai szerint a keretek jó része a magyar állam úgynevezett szén-dioxid-kvótái értékesítéséből származik. De Szabó Zsolt nemrég egyértelműsítette, hogy a keretet a központi költségvetésből is kiegészíthetik. Ezek arányát viszont nem közlik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.