Haladék az illegális szoftverhasználóknak

Többezer autószervizt érint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) moratóriuma, mely szerint 2012. január 16-ig kapnak időt a fekete programok fehérítésére, vagyis törvényesen beszerzésére.

Büntetés helyett megelőzés és minőségi oktatás, és haladék az illegális szoftverhasználóknak, erről tájékoztatta a nol.hu-t a Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám-és jövedéki szóvivője, aki elmondta, hogy ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy szinte minden autószervizben találtak problémát, másrészt az is kiderült, hogy az emberek alapvetően tájékozatlanok, a szerelők közül sokan nem is tudják, hogy illegális szoftverrel dolgoznak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is támogatja az autószektort a legális szoftverpiac védelmében A szigorú ellenőrzések mellett országos szintű megelőző oktatási program is indul

és 2012. januárig moratóriumot is hirdettek. Napjainkban Magyarországon a szellemi alkotások sérelmére elkövetett jogsértések, az illegális terjesztés és felhasználás már olyan méreteket öltöttek, amelyek a szakmai kiadók, szoftverforgalmazók fennmaradását veszélyeztetik. Meglepően sok autószerviz van ma Magyarországon, amely részben vagy egészben illegálisan működik. A legális szerelőműhelyek számát a szakemberek 6-8 ezer közé teszik, míg abban is egyetértenek, hogy a feketegazdaságban működők száma meghaladja a 20 ezret.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság együttműködve a civil szférából érkező vállalkozók által alapított Járműipari Adatbázis Forgalmazók Szakmai Testületével (JAF), a csütörtökön nyíló Autótechnika kiállításon szimulációs programokkal, szakmai tesztekkel és diákoknak szervezett interaktív oktatási programmal igyekszik felhívni a figyelmet az illegális szoftverpiacban rejlő veszélyekre.

A Hungexpo sajtótájékoztatóján Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám-és jövedéki szóvivője elmondta: 2011. január elsejétől a szellemi tulajdonjoggal kapcsolatos jogsértések kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe kerültek, így a jogérvényesítés lehetőségei átláthatóbbak lettek a jogtulajdonosok számára is. Hónapok óta szigorú ellenőrzéseket tartanak a gépjárműfenntartó iparban működő szervizekben is. Megvizsgálják a műhelyek szoftvernyilvántartását, ellenőrzik a számítógépeken, diagnosztikai eszközökön futó programokat. A pénzügyőrökkel adóellenőrök is érkeznek, így átfogóan ellenőrzik a teljes egységet. Tapasztalataik szerint szinte minden műhelyben voltak problémák, és sokszor kiderült hogy a dolgozók alapvetően tájékozatlanok, a szerelők közül sokan nem is tudják, hogy illegális szoftverrel dolgoznak.

A felvilágosítás és az együttműködés jegyében a NAV az Autótechnika szakkiállítás első napjától, november 10-étől 2012. január 16-ig moratóriumot hirdet, ezzel is lehetőséget adva a műhelyeknek arra, hogy elkészítsék szoftvernyilvántartásukat, ellenőrizzék és letöröljék a számítógépeikről az illegális irodai és szakmai információkat.

Suller Attila szerint a leggyakoribb visszaéléseket az internetről letöltött feltört programok jelentik. Ezek jellemzően régebbi programok és adatbázisok. Eljött az ideje, hogy mindenki eldöntse, megéri-e illegális szoftvereket használni, kockáztatva ezzel a komoly büntetést és nem utolsó sorban az elégedetlen ügyfelek panaszait.

A Nemzeti Közlekedési Hatósággal együttműködve elkészült a műszaki vizsgaállomásokon dolgozó vizsgabiztosok ősszel induló oktatása során használandó, a szerzői jogról szóló szakmai tananyag. A november 15-től induló képzésben az ország összes, mintegy 4000 műszaki vizsgabiztosa részt vesz, az oktatássorozat első három állomása Budapest, Győr és Gödöllő lesznek. A képzés minőségét a szakma által lektorált tankönyv és neves előadók garantálják.

Az Audatex Magyarország, a Bosch Gépjárműdiagnosztika, az EurotaxGlass’s Magyarország és a Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó által alapított JAF legfőbb céljául tűzte ki a szakmában elkövetett szerzői jogsértések visszaszorításának támogatását, elsősorban, de nem kizárólagosan a gépjármű forgalmazási és javítási piac területeit célozva meg.

A testület kiemelt célja a szerzői jogsértések megelőzése, a társadalmi tudatosság növelése, illetőleg a jogsértések módjának, minőségének, mennyiségének felmérése, majd a jogsértések lehető legalacsonyabban tartása, melyet továbbra is a NAV felelős osztályaival szoros együttműködésben végzünk majd, tájékoztatta a hírportálunkat Koczur Györgyi, a JAF soros elnöke.

A november 10-12. között a Hungexpo területén megrendezésre kerülő Autótechnika kiállításon kiemelt szerepet kap a legális szoftverek védelmére való figyelemfelhívás. A látogatók szimulációs programok és igaz-hamis szoftverek segítségével végezhetnek teszteket; az autószerelőnek tanuló diákokat pedig érdekes előadássorozattal várják a szervezők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.