galéria megtekintése

Nagy a szomorúság a kormányban, kiszivárgott a rezsikapitulációs terv

13 komment

MTI

Nagyon nem örülnek a kormányban, hogy kiszivárgott a rezsikapitulációs levelük, különben is nagyon bonyolult ügyről van szó, úgysem értenénk. A rezsicsökkentést pedig dafke megvédik.

A kormány mindent megtesz egyik legfontosabb intézkedése, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédéséért - jelentette ki Kovács Zoltán kormányszóvivő hétfői tájékoztatóján.

Németh Szilárd és Kovács Zoltán nagyon morcos a lebukás miatt
Németh Szilárd és Kovács Zoltán nagyon morcos a lebukás miatt
MTI

Trócsányi László igazságügyi miniszter május 8-i keltezéssel arról írt az uniós energetikai biztosnak, hogy a kormány olyan lépéseket tervez, amelyek eredményeként leáll a rezsicsökkentés, sőt a levélben leírt, kilátásba helyezett lépések nyomán nem kerülhető el a gáz és az áram drágulása - írta hétfőn a HVG Online.

 

Erre reagálva a kormányszóvivő azt mondta: februárban az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az úgynevezett harmadik energiacsomag vállalásaival kapcsolatban. Ezeket egyébként szinte egyetlen európai országnak sem sikerült maradéktalanul átültetnie - tette hozzá.

Hátrálás lépésekben

A kormány a Brüsszelnek küldött levélben ezt a 3 legfontosabb lépést helyezi kilátásba a HVG értesülései szerint.

1. Átalakítják, háromlépcsőssé teszik a rendszerhasználati díjak (azokon belül átviteli/szállítási és elosztási díj) ármegállapítási rendszerét. (Most az energiahivatal állapítja meg rendeletben a díjakat, bírósági jogorvoslat nincs.) Az energiahivatal rendeletet ad ki az elvi szabályokról. Az energiahivatal módszertani útmutatót ad ki. Ez lényegében magyarázata lesz az elvi szabályokat tartalmazó rendeletnek, és azt a célt szolgálja, hogy az energiaszolgáltatók az egyedi határozatot ellenőrizhessék. Az energiahivatal határozatban állapítja meg a konkrét árat ezen rendszerhasználati díjaknál, és ezt a határozatot bíróságon meg lehet majd támadni, ha az energiaszolgáltató cég vitatja.

2. Megszüntethetik a figyelembe nem vehető költségeket. Az egyik fő kifogás, hogy most nem költségalapú az elszámolás a cégekre erőltetett állami árképzésében. Bár explicite nincs megnevezve, hogy minek a kiiktatását lengeti be a kormány, most az el nem számolható tételek között a legszembetűnőbb a közműadó: csak ez évente több tízmilliárd forintot vesz el az energiaszolgáltatóktól és folyat be az államkasszába.

3. Az egyetemes szolgáltatásnál (főként a lakossági ügyfeleknél) a rendszerhasználati díjak a rezsicsökkentés miatt most olyan nyomottak, hogy nemcsak profitot nem tudnak termelni a szolgáltatók, de a díjak legfeljebb 0 százalékos tőkemegtérülést biztosítanak. Ezért módosítják a díjak megállapítási rendszerét és a le nem vonható költségtételeket kiiktatják. Ezeknek az eredője lehet az, hogy megemelkedik a tőkemegtérülés. Ha pedig ez nő, akkor a gáz- és áramárnak is emelkednie kell. (HVG)

A magyar kormány intenzív tárgyalásokat folytat az ügyben az EU-val, és kellő időben részletes tájékoztatást ad majd, de bármi történik is, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésére vonatkozó kormányzati szándék "sziklaszilárd" - közölte Kovács Zoltán. Annyit elmondott, hogy

"egy rendkívül bonyolult (...), leginkább szabályozási kérdésekről folyó vitával állunk szemben, amelynek legkevésbé fontos eleme az árképzés".

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője a sajtótájékoztatón jelezte, a Fidesz-KDNP-frakció teljes egészében támogatja a kormány rezsicsökkentési politikáját, amely mellett az emberek nagy többsége is kiállt. Úgy fogalmazott, a nemzetközi energiacégeknek kedvező rendszeren "Magyarország ütött rést". Így míg korábban Európa legmagasabb gáz- és második legmagasabb villanyárát a magyar családok fizették, addig ma már ők jutnak hozzá a kontinensen a második legolcsóbb energiához - közölte, hangsúlyozva:

"ebből nem kívánunk egy tapodtat sem visszalépni".

A hvg.hu cikkével kapcsolatban a kormánypárti politikus kérdésre azt mondta, rossz dolognak tartja, hogy "ez a levél kikerült", "a taktikai elemeket" nem szeretnék megosztani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.