Szokatlan húzással győztest hirdetett a GVH

A megszokottól eltérő eredménnyel zárult a Gazdasági Versenyhivatal egyik vizsgálata. A bejelentő szerint a Telenor reklámjaival megtévesztik a fogyasztókat, amikor azt állítja: övé az ország leggyorsabb 4G-hálózata. A GVH arra jutott, ez nem megtévesztés.

A GVH „ugrik” arra, ha egy cég valamely termékét, szolgáltatását a „leg” jelzővel illeti, mivel ezt az esetek többségében nem tudják kellően alátámasztani. Ezúttal azonban a médiahatóság segítségével megállapította, hogy valóban a Telenor rendelkezik a leggyorsabb hazai 4G-hálózattal.

A GVH eddigi – a szolgáltatók által élesen kritizált – gyakorlata a hasonló hirdetésekkel kapcsolatban rendre a büntetés volt. Mindhárom távközlési céget elmeszeli évente párszor a hivatal, mert a reklámügynökségeik hangzatos üzeneteibe így vagy úgy, de bele lehet kötni. És még így is számos kreatív ötlet vagy már kész reklám kerül a kukába, mert nem megy át a cégek jogászain. Elég drága dolog, amikor a versenybírságoktól tartva nem engedik a már elkészült reklámok közzétételét.

Mellesleg ezek a jogászok mindhárom cégnél ugyanazok, akik árgus szemekkel keresik a fogást a konkurencia reklámjain, be- és feljelentenek, hogy borsot törjenek a versenytárs orra alá. Így alá lehet aknázni egy jól előkészített marketingakciót, reklámkampányt. Ez pedig már az értékesítést befolyásolja. Sajátos, de idehaza ez is a verseny természetes része. A nemrég véget ért ügyben a versenyhivatalnál azért jelentették fel a norvég távközlési céget, mert az a leggyorsabbként aposztrofálja 4G-hálózatát az RTL Klubon és a Blikkben megjelent reklámjaiban.

A feljelentő szerint ezzel megtéveszti a fogyasztókat. A GVH megkeresésére a Telenor azzal támasztotta alá a szlogent, hogy technológiai előnye van a másik két mobilszolgáltatóval szemben. Ez a vállalat ugyanis az 1800 MHz frekvenciasávban közel kétszer akkora frekvenciatartománnyal (29,8 megahertzes) rendelkezik, mint a versenytársai, miután a 2004-ben tartott frekvenciaárverésen elvitt egy akkora sávot, amellyel megduplázta 1800-as kapacitását. Tavaly szeptemberben pedig (többek között) ennek a tartománynak a frekvenciahasználati jogosultságát hosszabbították meg 2022-ig, amiért a Telenor összesen 27 milliárd forintot fizetett.

Mivel a cég az említett frekvencián nagyobb részt fordít a 4G LTE-hálózat működésére, ezért azon nagyobb sebességet is képes elérni. A Gazdasági Versenyhivatal – tudva, hogy a Vodafone például nem is szolgáltat 4G-mobilinternetet, vagyis csak a Telekommal kellett összevetnie a Telenor hálózatát – megkereste a távközlési szabályozásban illetékes hivatalt, a Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóságot (NMHH).

Az NMHH szakemberei levezették, hogy a frekvenciakészletek, valamint a két versenytárs szolgáltató által használt LTE-technológia változataiból az következik, hogy a 4G LTE-hálózat elméleti maximális sebessége a Telenor esetében valóban felülmúlja a versenytársét. A GVH így az NMHH érvelése alapján azt állapította meg, hogy a hirdetés valós tényt rögzít, s ezzel le is zárta a versenyfelügyeleti eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.