galéria megtekintése

Gyakrabban öl a szén-monoxid

1 komment


Marnitz István

Drámaian megugrottak az év első felében a szén-monoxid-mérgezések – derül ki a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (BM OKF) által lapunk rendelkezésére bocsátott adatsorból. Míg a halálesetek száma az elmúlt évek során csökkenő ívet írt le, addig csak 2016 első felében harmadával több – egy tucat – tragédia történt, mint tavaly egész évben. Az első fél évre vetítve még megdöbbentőbb az ugrás: eszerint idén majd megháromszorozódott a balesetek száma.

Hajdu Márton tűzoltó alezredes, a BM OKF szóvivője megkeresésünkre nem tudott magyarázatot adni a hirtelen romlásra. Továbbra is komoly gond a jól szigetelt műanyag nyílászárók elterjedése, mert korlátozza a nyílt égésterű berendezések levegőutánpótlását. Gyakoriak a szabálytalan bekötések is. A tragédiák nagy többsége kis, szellőzet­len fürdőszobákban következik be, ahol percek alatt elfogy az oxigén, és az ott tartózkodó, az ajtót gyakorta magára záró áldozat már képtelen a menekülésre.

 

A szóvivő azt a – szakmai körökből hallott – változatot elvetette, hogy az Orbán-kabinet már tavaly meghirdette ez év július 1-jei hatállyal a lakossági kéményseprés ingyenességét, az emberek azóta egyszerűen nem engedték be a lakásba az ellenőrző szakembereket. De felhívta a figyelmet: csak az első két értesítés ingyenes, a harmadik látogatás már díjköteles. Ez most sem változik, és a rendszer kellő visszatartó hatású. Hajdu Márton kizárta, hogy a kormány által ellehetetlenített kéményseprőcégek esetleg hanyagabbul jártak volna el.

Elszomorítónak tartja a statisztikát Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke is, de szakmai magyarázatot ő se talál rá. Abbéli reményének adott hangot, hogy ez nem része annak a szerinte igaztalan kommunikációs kampánynak, mely azt sugallja: a katasztrófavédelem alaposabb szakmai munkát végez majd a jelenlegi kéményseprő-vállalkozásoknál.

Ugyanakkor ebből a szempontból figyelmeztetőnek ítéli azt a néhány nappal ezelőtti, szerinte elhallgatott esetet, amelynek áldozata egy fiatal pár volt. Náluk tavaly tartottak utoljára ellenőrzést, ahol a kéményseprő dokumentáltan jelezte a problémákat. Idén kétszer látogatták meg a kéményseprők a lakást, de nem jutottak be. A második kísérlet után néhány nappal a lakók már nem éltek.

Vámos Csaba szerint a tragédiák száma még tovább nőhet, mivel elsejétől immár nem kell minden évben ellenőrizni a gázüzemű berendezéseket, elegendő kétévente. A szerinte kizárólag költségcsökkentési célú intézkedés ellen minden lehetséges fórumon és eszközzel tiltakoznak.Marnitz IstvánVámos Csaba figyelmeztet: a tragédiák száma tovább nőhet!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.