GVH: a devizahitelezési kódex nem korlátozza a versenyt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a devizahitelezési kódex nem korlátozza a versenyt. A hatóság az ezzel ellentétes híresztelések miatt látta szükségesnek, hogy álláspontját világossá tegye.

A GVH-nak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) küldte el a megállapodás tervezetét, amely a versenyhivatal szerint valószínűleg nem ütközik a versenykorlátozó megállapodások tilalmába, mivel céljában vagy hatásában nem alkalmas a verseny korlátozására. A megállapodás, ha lennének is a versenyt korlátozó hatásai, a vonatkozó feltételek alapján mentesülhet a kartelltilalom alól -  közölte a versenyhivatal.

A versenyhatóság a közleményt azért adta ki, mert az elmúlt  napokban több híradás is megjelent a devizahitelezéssel kapcsolatos banki önszabályozással kapcsolatos elképzelésekről. A cikkek egy  része a GVH szerint félreértelmezte a versenyhivatal ezzel  kapcsolatos álláspontját, amikor azt állította, hogy a versenyhatóság a verseny korlátozásaként értékelné a bankok önkorlátozó lépéseit. Ezért tartotta fontosnak, hogy nyilvánosságra  hozza az üggyel kapcsolatos pontos álláspontját.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.