Görögország jó fiú lett

Az euróövezeti tagországok folyósítsák Görögországnak az idénre betervezett európai uniós hitel második részét, mivel Athén teljesíti az ehhez szükséges feltételeket - javasolja az Európai Bizottság.

Az EU végrehajtó testülete csütörtökön jelentette be, hogy értékelése szerint Athén eleget tett a szeptemberre tervezett 9 milliárd eurós hitel felvételéhez szükséges feltételeknek.

Az unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége a hónap elején járt Görögországban, és a mostani brüsszeli közlemény szerint jelentős haladást állapított meg az államháztartási reformok végrehajtására és az államháztartás konszolidálásra tett erőfeszítésekben, valamint a szerkezeti reformok terén.


Ahhoz azonban, hogy Athén visszanyerje a befektetők bizalmát, és a remélt módon térjen vissza a nemzetközi piacokra, folytatni kell a reformerőfeszítéseket - emelte ki az EU. Olli Rehn pénzügyi biztos közleménye szerint elsősorban a privatizáció és az állami cégek szerkezetváltásának felgyorsítására, valamint a kiskereskedelem és idegenforgalom fellendülését akadályozó korlátok leépítésének terén teendő lépésekre van szükség.

A 9 milliárd euróból 6,5 milliárd az unió, 2,5 milliárd a valutalap kasszájából származik.

Görögország három év alatt összesen 110 milliárd euró hitelt kaphat az EU-tól és az IMF-től. A 20 milliárd eurós első részletet már korábban folyósították.

A bizottság egyik szóvivője egy kérdésre válaszolva csütörtökön azt is megemlítette, hogy a következő részlet folyósításában nem okoz problémát a szlovák parlamentnek az a döntése, hogy nem vesz részt a Görögország támogatását szolgáló programban.

A témában az EU-tagországok pénzügyminisztereinek szeptember 7-i brüsszeli találkozóján várható döntés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.