Hihetetlenül megugrott az ipari termelés

Folytatódott az ipari termelés tavaly december óta tartó bővülése: júniusban a nyers és a kiigazított adatok szerint egyaránt 11,3 százalékkal nőtt a hazai gazdasági növekedést megalapozó ágazat teljesítménye.

Az is kiderült a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adataiból, hogy a májusban bekövetkezett, az előző havi kibocsátást 0,6 százalékkal alulmúló adat egyszeri kisiklás volt csupán, mivel a most közölt júniusi mutató a májusit 1,8 százalékkal haladja meg. Az év eddig eltelt szakaszában az ipar kiválóan teljesített, átlagos növekedési tempója 9,4 százalékos volt a statisztika szerint.

A részletes adatsort csak egy hét múlva közli a KSH, de az biztosra vehető, hogy a múlt hónapban már megismert folyamatok nem torpantak meg, azaz a járműipar vezeti a mezőnyt, de a zömmel exportra termelő feldolgozóipar szinte valamennyi ága most már a pozitív tartományban van, azaz kiegyensúlyozottabbá vált a szektor fejlődése.

A megrendelések állományának fokozatos növekedéséből pedig az szűrhető le, hogy ez a folyamat tartós lesz az év folyamán, noha a legfontosabb felvevőpiacunkról, az euróövezetből érkező konjunktúra- és bizalmi indexeknek a reméltnél gyengébb alakulása még okozhat kellemetlen meglepetést az év hátralévő szakában.

Elemzők szerint a második félévet már csak a belépő bázishatások miatt is lassabb dinamika jellemzi majd, ezért az éves növekedés az ipari termelést tekintve 6 és 8 százalék közötti lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.