Gázra lép Győrben az Audi

Összességében visszafoghatja beruházásait az Audi, ám az Audi Hungariánál a győri gyárban mégis minden idők legjobb évére számítanak. További fejlesztéseket hajtanak végre, a létszámot nem csökkentik. A magyar kormánytól egyedi döntés alapján később érkező hatmilliárdot a motorgyártás fejlesztésére fordítják.

A Volkswagen-csoport dízel­autóit érintő szoftverbotrány ellenére az Audi – melynek motorjai Győrben készülnek ugyan, de a különböző típusokba már az adott márka gyáraiban szerelik be őket – eladási statisztikái nem csökkentek. A dízelmotorok egyáltalán nem szorultak háttérbe, kizárólag a szokásos ingadozás tapasztalható a benzinnel és a dízellel hajtott autók között – mondta lapunknak Peter Kössler, a győri kft. ügyvezetésének elnöke.

További fejlesztéseket hajtanak végre a győri motorgyárban
További fejlesztéseket hajtanak végre a győri motorgyárban
Kurucz Árpád / Archív

Megismerhettük a statisztikákat, melyek szerint az év utolsó negyedévében több ­Audit adtak el, mint a korábbi évek hasonló időszakában. (A dízelbotrány szeptember 22-én robbant.) Amennyiben az ügy miatt jelentős büntetést kell kinyögnie az anyacégnek, s nagyon sok pénzbe kerül majd a visszahívási akció is, a győri termelést az sem érinti közvetlenül. Peter Kössler az idei termelési és pénzügyi adatokat egyelőre nem árulta el, de az biztos: eredményeik jobbak a tavalyinál. 2014-ben 1,97 millió motor gördült le a gyártósorokról, az idei számok egyértelműen magasabbak lesznek. Hogy számuk várhatóan eléri-e a kétmilliót, azt nem tudták – vagy nem akarták – megmondani. Eredményeiket részletesen a tavasszal jelentik be, de az biztos: 135 ezer kocsi készült Győrben.

Magyar szempontból különösen fontos, hogy a botránynak lesz-e olyan következménye, amely miatt Győrben létszámleépítésre kényszerülhet a konszern. Most a győri gyár vezetésében határozottan kijelentették: dolgozóik száma egyáltalán nem csökken, sőt speciális tudással rendelkező szakembereket továbbra is rendületlenül keresnek. Jelenleg 11 500 munkatárs dolgozik közvetlenül náluk, de a beszállítókkal együtt legalább e létszám duplájának teremtenek megélhetést.

A dízelbotrány ellenére újabb fejlesztést indít győri gyárában az Audi, a korszerűsítéssel takarékosabb és környezetkímélőbb motorokat készítenek. A beruházás 380 új munkahelyet teremt. A kormány hatmilliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.