Gazdasági válság - pozitív mellékhatással

A válságnak egyetlen pozitív hozadéka biztos van: kevesebbet autóznak az emberek, következésképpen kevesebb haláleset is történik az utakon. Legalábbis az Egyesült Államokban, ahol a tavalyi év statisztikái szerint fél évszázados mélypontra süllyedt a közúti balesetben elhunytak száma.

Tavaly 37313 ember lelte a halálát az utakon, 9,1 százalékkal kevesebb a 41059 áldozatot követelő 2007-es évitől. Ilyen alacsony adatot legutóbb 1961-ben mértek. A legóvatosabban a keleti-part New England régiójában élők vezettek, ott a halálozási statisztikában 14 százalékos mérséklődést tapasztaltak.

Az okok között a 2008 nyaráig száguldó energiaárak szerepelnek az első helyen, a gallononkénti 4 dolláros ár már az olcsó benzinhez szokott amerikaiaknál is tízezreket késztetett autózási szokásaik megváltoztatására. A válság, a pénzszűke is visszateartó erő volt, csakúgy, mint a drasztikusan szigorodó jogszabályok.

Az ittas vezetés, a biztonsági öv bekötésének elmulasztása kemény, zsebbevágó szankciókkal jár, ezért egyre kevesebben mernek kockáztatni. Adrian Lund, a Közlekedésbiztonsági Intézet elnöke szerint a vezetési technika fejlődése is közrejátszott a statisztika javulásában. A százmillió megtett mérföldre eső halálesetek 1,28-as mutatója is rekordot jelent, 2008-ban még 1,36 százalék volt ez az adat.

A megtett mérföldek összesített száma 3,6 százalékos csökkenést mutat, kormányzati adatok szerint 2920 milliárd mérföldnyi távolságot autóztak tavaly az amerikaiak. Éves szintű visszesésre három évtizede nem volt példa - jelentette az AP hírügynökség.

A biztonsági öv használatában irigylésre méltó előrelépés történt, amit azzal magyaráznak, hogy immár a szövetségi államok mintegy felében a be nem kötött sofőr láttán is megállíthatják az autóst és eljárhatnak ellene. A többi államban az öv nélküli vezetés önmagában nem elegendő ok arra, hogy megállítsák a járművet. Az övhasználat országos átlaga 83 százalékos volt, a legjobb 97,2 százalékos mutatót Michiganben mérték, őt Hawaii és Washington követte 96 százalék feletti értékkel. Az elrettentő példa Massachusetts a maga 66,8 százalékával.

A gazdasági válság és a közúti halálozásoz számának összefüggését már korábban is kimutatták: az 1973-74-es olajválság idején - amelyet ráadásul magas infláció is kísért -, egy év leforgása alatt 16 százalékos csökkenést figyelhettek meg a halálos áldozatok számában, míg a 1981-82-ben, amikor Ronald Reagan elnök vezette a recesszió elleni harcot, 11 százalékos csökkenést mértek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.