galéria megtekintése

A laptopot vihetik, a mosógép marad

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 08. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Első körben a bajba jutott lakáshitelesek élhetnek a magáncsőd lehetőségével, vagyis a „tesztalanyok” olyan körből kerülnek ki, amelyben szép számmal vannak igen zűrös anyagi helyzetben lévő családok. A szabályozás eddigi szövege alapján látszik, hogy neuralgikus pont akad bőven.

Egyre több kérdésre adnak választ a magáncsődöt szabályozó, a napokban megjelent, illetve megjelenő rendeletek. A részletszabályok igyekeznek minden szükséges támpontot megadni ahhoz, hogy az eljárás végül sikeres legyen, és az ember szabaduljon az adósságcsapdából, de az első időszakban garantálni lehet a hibákat és vitákat.

Elvégre nem lehet súrlódásmentes, amikor más, idegen emberek határozzák meg, hogyan és miből éljen egy család, mindenképpen hosszabb idő kell ahhoz, hogy kialakuljon a rendszer.

Ezt különösen nehézzé teszi, hogy első körben nem is ugorhat bele mindenki a magáncsődbe. Csak azok számára nyitott a lehetőség, akiknek lejárt lakáshitelük, végrehajtási eljárás alatt álló tartozásuk van. A többség csak 2016 októberétől próbálhatja ki az öt évig tartó eljárást. Addigra sokkal gördülékenyebben mennek majd a dolgok, kár, hogy épp a vélhetőleg legrosszabb helyzetben lévőkön tesztelik majd a rendszert, így tűrőképességük sem az igazi.

 
Kilakoltatás a belvárosban. Elsőként a lakáshiteleseken segíthetnek
Kilakoltatás a belvárosban. Elsőként a lakáshiteleseken segíthetnek
Veres Viktor / Népszabadság

Jellemzően irreális elvárásokkal rendelkező fiatalok verték magukat gigantikus (főként hitelkártya-) adósságokba – ők szerepelnek azokban a valóságshow-kban, melyekben nemzetközi példákat láthatunk. A történetek nem mindig zárultak happy enddel, volt, hogy a kirendelt vagyonfelügyelő feladta a küzdelmet. A luxusautókról álmodozó fiatal titkárnőket esetenként arról is meg kellett győzni, nincs sok értelme autószalonokban nézegetni olyan modelleket, amelyek tízévi kereseténél is többe kerülnek – különösen a jogsi megszerzése előtt.

A csődgondnok hozzáállása a siker kulcsa. A hazai csapatot, amely az igazságügyi tárca korábbi nyilatkozatai szerint nagyjából százfős lesz, egyhetes tanfolyamon készítették fel. Elég nagy a merítés a tekintetben, hogy ki is lehet csődgondnok. Jogász, gazdasági szakember vagy akár szociális munkás is, aki megfelelő képzésben részesült.

Azt nem tudni, hogy a leendő gondnokokat milyen szempontok alapján választják ki, s tevékenységüket később mi alapján értékelik. Az biztos, hogy nem a jogszabályok vagy a makrogazdasági összefüggések alapos ismeretére van szükségük, hanem pszichológiai vénára. Hogy megfelelően tudják felmérni az adós tűrőképességét, jó érzékkel tudják meghatározni, milyen „extra” kiadásai lehetnek.

A luxusautó példájánál maradva: nem az a kérdés, hogy az adós megveheti-e, hanem az, hogyan magyarázzák el neki, hogy szó sem lehet róla.

Egyelőre nem rendezi a szabályozás azt sem, hogy mi van akkor, ha az adós nem jön ki a gondnokkal. Ez azért fontos kérdés, mert a csődgondnok gyakorlatilag éveken át együtt él majd az adósokkal. Az sem tiszta még, hogy mikor lehet sikertelennek ítélni az eljárást, ki mondja ki a végső szót, főleg ha nézetkülönbség van az adós és a csődgondnok között. Ez a kérdés persze egyelőre nem időszerű, hiszen még megindult eljárás sincs, nemhogy kudarcba fulladt.

A csődgondnok nem szól majd bele az adós hétköznapi életébe. A fizetés, a nagy értékű vagyontárgyak és az ingatlanok értékesítéséből származó bevételek a gondnok felügyelete alatt álló számlára mennek. A szociális támogatás, mint a gyes, gyed, családi pótlék, árvasági ellátás az adós saját bevétele lesz, ahhoz a gondnoknak nincs köze.

Erre a számlára a gondnok afféle apanázst is engedélyez utalni a fizetésből, ez fedezi majd a család havi szükségleteit és rezsikiadásait. Szintén erre a számlára kerülnek azok az összegek, amelyek a kisebb értékű vagyontárgyak eladásából származnak. Például az adós eladhatja a ruháit, s a bevételt szabadon elköltheti.

A már hatályos rendeletek közül a legérdekesebb kétségkívül azon tárgyak és bevételek lajstroma, amely nem tartozik az eljárás alá. Vagyis amit nem adhat el a csődgondnok. Viszonylag egyszerű és érthető, hogy a mosógépet, a sütőt, tévét vagy háziállatot nem lehet eladni. Az már nagy kérdés, hogy ha a családban van egy nem túl régi laptop vagy egy jobb fényképezőgép, akkor azt hová sorolja majd a gondnok.

A rendelet szerint ugyanis az egyéb tárgyak csak akkor nem tartoznak a csődeljárás alá vont vagyonba, ha azok értéke nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum háromszorosát, 85,5 ezer forintot. Az átlagos mobilokat így nem kell leadni, de a számítógép már más kérdés, annak ellenére, hogy nem számít luxuscikknek, sőt adott esetben munkaeszköz. Ez akkor vonható ki az eljárásból, ha az adós egyéni vállalkozásában van nyilvántartva, ami nem jellemző.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.