galéria megtekintése

Orbán barátjával jobban megy az üzlet

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 29. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A másfél évvel ezelőtti átálláskor az Alt Cash Kft. volt az egyetlen nagyobb online pénztárgépes cég, amelyik nem a ma már Garancsi István tulajdonába tartozó Mobil Adat Kft.-vel akarta biztosítani a gép mobil adatátvitelét. Azóta dobták a Magyar Telekommal kötött szerződésüket, és a Mobil Adat lesz az új távközlési szolgáltató. A korábban a cég ellen futószalagon indult különféle hatósági eljárások nyugvópontra jutottak.

Bizonyítékok hiányában megszüntette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azt a nyomozást, amely hivatali visszaélés miatt indult, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (MKEH) és az Alt Cash Kft. háza táján történt visszaélések gyanúja miatt – tájékoztatta a Népszabadságot a hatóság.

Bár tavaly év elején jókora sajtófigyelmet kapott, hogy a pénztárgépátállás finiséhez közel hirtelen nyomozók jelentek meg a pénztárgéppiac egyik legnagyobb szereplőjének számító Alt Cash Kft.-nél és az engedélyezési hivatalnál, s vissza is vonták a piacvezető jogerősen megkapott forgalmazási engedélyét – ezzel több tízezer megrendelő vállalkozót hozva lehetetlen helyzetbe –, a nyomozás lezárását már nem verték nagydobra a rendőrök. Anno két, hivatali hatáskörével visszaélő gyanúsítottról is beszéltek, ám augusztusban vádemelés nélkül le is zárták az ügyet.

Varga Mihály a százezredik kassza bekapcsolását ünnepelte. Megédesített üzlet
Varga Mihály a százezredik kassza bekapcsolását ünnepelte. Megédesített üzlet
Soós Lajos / MTI

 

Mint arról írtunk, az online átállásig az évtizedes szakmai hátterű Alt Cash Kft. volt a pénztárgéppiac egyik legnagyobb szereplője. Ők az online kasszáikhoz nem az akkor még látszólag ismeretlen magánszemélyek birtokolta, ma már az Orbán Viktor közeli ismeretségi körébe sorolt Garancsi István tulajdonába tartozó Mobil Adat Kft.-vel kötöttek távközlési szerződést, mint a nagyobb piaci cégek zöme, hanem a Magyar Telekom SIM chipjeit építették a gépükbe. 2013 nyarán több gépükre is ideiglenes, majd jogerős engedélyt kaptak, amit egy csapásra visszavontak. Nemrégiben azonban beálltak a sorba. Ma már négy gépre van engedélyük. Hogy mikor kötöttek a Mobil Adat Kft.-vel szerződést, azt nem tudni, a cégek nem reagáltak megkeresésünkre.

Az Alt Cash a sorozatos hatósági fellépések nyomán elveszítette a kiskasszák piacán a vezető pozícióját, most a szolgáltatócégek és a taxisok átállására készülnek. Igaz, a piacon is változtak a viszonyok: míg korábban a két legnagyobb mobilcég elutasította az együttműködést a Mobil Adattal, ma már dolgoznak velük. A Telekom pedig önálló szállítóként is megjelent a piacon, sok gépbe az ő SIM-jeik kerülnek.

Az évtizedes szakmai hátterű, koreai gépeket terítő Alt Cash a szervizhátterének is köszönhette, hogy már az átállás elején kilőtt a kormányközeli vállalkozókkal is megtűzdelt mezőnyből, és a 160 ezer pénztárgép több mint felére szerződött a kiskereskedőkkel. Ennek akkor az lett volna a következménye, hogy a hazai kasszák több mint felének mobil adatátvitelét a Magyar Telekom biztosította volna, nem pedig az azóta Garancsi-érdekeltséggé vált Mobil Adat. Amely egyébként annak köszönhetően léphetett be a piacra, hogy a szaktárca úgy alkotta meg a műszaki követelményeket szabályozó rendeletet, hogy lényegében előírta: külföldi SIM-mel működhetnek csak a pénztárgépek.

Miután az Alt Cash gépeit lényegében betiltották, sok kiskereskedő más típust keresett, sokan viszont átszerződtek a zöld fényt kapott 330-as típusjelű gépre. Azonban az MKEH tavaly január közepén visszavonta a 330-as gép engedélyét is. Mint kiderült, a NAV jelzése nyomán az MKEH negyvennapnyi vizsgálat árán talált egy szoftverhibát a gépen. Igaz, a gép csalásra csak úgy volt alkalmas, ha megbontják a gép vázát és belülről manipulálják, de ettől csak a lóláb lógott ki, a jogszerűséget akkor még senki nem vitatta.

A visszavonás ismét szorult helyzetbe hozta a kereskedőket. Különösen, hogy egyre nagyobb lett az esélye annak, hogy bukják a kasszák beszerzéséhez nyújtott ötvenezer forintos állami támogatást. Ám előlépett az NGM, s kitolta az üzembe helyezési határidőt, sőt átvállalta az Alt Cashnek fizetett foglalókat, amelyekkel immáron elvileg az államnak adósa a cég.

A NAV–MKEH-akcióval egy időben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is eljárást indított a céggel szemben fogyasztómegtévesztésért. A GVH végül nem szabott ki bírságot a cégre. Minden bizonnyal a hatósági eljárások megszűnésének is köszönhető, hogy a cégnek jelenleg négy engedélyes kasszája is kommunikál a NAV szervereivel, a kasszákat használó kereskedők pedig Garancsi István cégének fizetik az előfizetési díjakat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.