galéria megtekintése

Nagyon csörög a zseton Orbán kötélbarátjának

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 13. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Csak kétszázmillió forint osztalékot vett fel Garancsi István a pénztárgépek mobil adatkapcsolatát biztosító cég nyeresége után. A Mobil Adat Kft. másfél év alatt nőtte ki magát jól prosperáló vállalkozássá a kötelező kasszaváltásnak köszönhetően.

Másfél milliárd forint bevétel mellett 226 millió forint adózott nyereséget termelt 2014-ben a Mobil Adat Kft. – ez az a cég, amely az online pénztárgépekhez biztosítja az adatkapcsolatot. Amint arról korábban beszámoltunk: a társaságot 2012 végén alapította egy amerikai, offshore-nak tűnő cég és két magyar magánszemély, nem sokkal azt követően, hogy az akkor még nemzetgazdasági miniszter Matolcsy György bedobta a pénztárgépek NAV-bekötésének ötletét.

Az adatkapcsolatot biztosító cég jó időben volt jó helyen, és tulajdonost is jókor váltott
Az adatkapcsolatot biztosító cég jó időben volt jó helyen, és tulajdonost is jókor váltott
Kallus György / Népszabadság

Csakhamar beleírták a vonatkozó rendeletbe (bár a szakmában nem nagyon értették, miért van erre szükség), hogy csak olyan mobiladat-szolgáltató nyújthatja a kapcsolatot, amely mindhárom magyar szolgáltató hálózatára rá tud csatlakozni. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha egy külföldi szolgáltató SIM kártyáját építik be a gépekbe, és az a magyar hálózatokon „roamingol”. A meglehetősen drága megoldás szükségességére csak tessék-lássék válaszokat sikerült adnia az állami kommunikációs gépezetnek, relevánsat nem.

 

Mindenesetre az intézkedés piacot teremtett annak a vállalkozásnak, amely időben ébredt. Akkoriban írtunk arról is, hogy a Mobil Adat Kft. egyik alapítója, Hauser Gábor igen jó, sporttársi viszonyt ápol a NAV egyik informatikai vezetőjével, későbbi elnök-helyettesével, Vágujhelyi Ferenccel. Vágujhelyi egyik beosztottja pedig Tiborcz Péter volt, Orbán Viktor kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak a testvére. Utóbbi azóta kilépett az adóhatóságtól.

A 2013-ban indult pénztárgépátállás igen jó üzlettel kecsegtetett a Mobil Adatnak, amelynek konkurenciája sem igen akadt. Egyedüli kivétel a Magyar Telekom, amely idejében leszerződött a legnagyobb piaci szereplőnek számító, dél-koreai gépeket forgalmazó Alt Cashsel.

Döntése nem bizonyult kifizetődőnek: a dél-koreai pénztárgépek jogerős hatósági engedélyeit a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal visszavonta néhány meglehetősen nehezen reprodukálható biztonsági hiányosságra hivatkozva.

Az Alt Cash így – a Magyar Telekommal együtt – kimaradt a kasszaátállásból. 2013 során mások fölözték le a piacot. Ez az év még nem volt igazán jó a Mobil Adatnak, amely szorgalmasan biztosította a Vodafone SIM kártyáit az online pénztárgépekbe. 2013-ban 89 millió forint bevétel mellett 1,3 millió forint adózott eredményt sikerült összehozni. Ám mivel az év végén, majd 2014 elején volt az online kasszák igazi dömpingje, számítani lehetett rá, hogy 2014-ben sokat javulnak a számok, hiszen tavaly már százezres nagyságrendben küldték a kasszák az adatokat a NAV szervereire.

A tavalyi év nem csak emiatt volt fontos a cég számára. Egyik nagy tulajdonosa ugyanis az Orbán Viktor miniszterelnökkel kötélbarátságban lévő Garancsi István lett. A 90 százalékos szavazati arányt biztosító üzletrészt részben az alapító tulajdonosoktól vette meg, részben a kormányfő vejének barátjaként ismert, pécsi Papp Kornéltól. Papp annak idején a nebraskai székhelyű EuroMACC helyett szállt be tulajdonosnak.

Orbán és Garancsi. Nem nyilvános, hogy Orbán kötélbarátja mennyiért vásárolta meg üzlettársai tulajdonrészét
Orbán és Garancsi. Nem nyilvános, hogy Orbán kötélbarátja mennyiért vásárolta meg üzlettársai tulajdonrészét
Nemzeti Sport/archív

Hogy Garancsi mennyiért vásárolta meg üzlettársai tulajdonrészét, az nem nyilvános, mindenesetre a 220 milliós osztalékból 198 millió forintot neki fizetett ki a cég. A kereskedők által befizetett számlákból összejövő nyereségből 11-11 milliót kapott még a céget alapító Brasnyó Péter és Hauser Gábor.

Az osztalék különösen figyelemreméltó, ha tudjuk: a cégpapírok szerint mindössze hat fővel termelik meg ezt a nyereséget,

16 millió forint bérköltség mellett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.