galéria megtekintése

Orbán barátjának már a mi pénzünk se elég

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 20. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Az elsőként lapunkban megjelent értesüléseknek megfelelően csütörtökön a kormányfőhöz közel álló Garancsi István érdekeltségébe került a három éve betiltott villanyoszlopreklámok jogait birtokló Esma Zrt. – erősítette meg megkeresésünkre Bleuer István alapító. A bankos szektorból érkező Garancsi az elmúlt évtizedben csak úgy halmozta az üzleti sikereket – igaz, valamennyi mögött az a bőkezűség sejlik fel, amelyet az állam vele szemben tanúsít az adófizetők kontójára.

A Népszabadság azóta megtudta, hogy az Esmát a cég eddigi vezetőinek képviselője, Gátai Péter 70 és Garancsi István 30 százalékos tulajdonrészével létrejött Gar-Dam Zrt. vásárolta meg Bleuer Istvántól és társaitól, a spanyol Mirpasától, a Garancsihoz hasonlóan Mol-kötődésű Tóth Józseftől és Börcsök Dezső egykori Elmű-vezér rokonaitól.

Az üzleti titokként kezelt vételárat Garancsi István hitelként bocsátotta a Gar-Dam rendelkezésére. Bár a piac biztos benne, hogy Garancsi pénztárcáját csak egy a 2012 óta fennálló tilalom esetleges feloldásáról szóló füles nyithatta meg, a szigorítást jegyző nemzeti fejlesztési tárca kedden lapunknak egyértelműen leszögezte: a szabályozással a közlekedés biztonságát kívánták növelni, amiben azóta nem merült fel változtatást indokló új körülmény. Így módosítást nem terveznek és nem készítenek elő – tették hozzá.

 

Megjegyzendő, egy ilyen változtatás elfogadására lehetőségként kínálkozik a Fidesz által oly gyakorta alkalmazott, a kötelező egyeztetési köröket megkerülő egyéni képviselői indítvány is. Garancsi nem reagált megkeresésünkre. A bankos szektorból érkező Garancsi az elmúlt évtizedben csak úgy halmozta az üzleti sikereket – igaz, valamennyi mögött az a bőkezűség sejlik fel, amelyet az állam tanúsít vele szemben az adófizetők kontójára.

Zöld jelzést kaphat az oszlopreklám
Zöld jelzést kaphat az oszlopreklám
Kurucz Árpád / Népszabadság

Az első Orbán-kormány idején botrányos körülmények között, igen olcsón került az érdekeltségébe a luxusingatlanokat birtokló CD Hungary, ami azóta is üzleti központjának tekinthető. 2007-ben megvásárolta Orbán Viktor egyik kedvenc és azóta is bőkezűen támogatott focicsapatát, a Videotont. 2013-ban a takarékszövetkezetek államosításából csak a résztulajdonában lévő és az Orbán Viktorhoz kötődő felcsúti focicsapatot is hitelező Duna Takarékot hagyták ki. 2013-ban az állam Garancsi István vállalkozását választotta ki több milliárd forint uniós pénz piaci befektetésére – Orbán és Garancsi jó ismerőse, Hernádi Zsolt Mol-vezér vállalkozása mellett.

Szintén két éve pattant ki, hogy Orbán Viktor fia, az akkor Videoton-kerettag Orbán Gáspár Garancsi budai lakásában él, a kormányfő felesége, Lévai Anikó lakásának tőszomszédságában. Tavaly a baloldali kötődésűnek elkönyvelt Wallis-vezértől Garancsi István megvette az egyik legnagyobb hazai építőipari céget, a Marketet. A villanyoszlop-hirdetéseknek még a 90-es évekre visszanyúló szerződéseit ismerő forrásunk szerint azok évente milliárdos hasznot hajtottak a baloldali kötődésűként ismert Bleuer Istvánnak és társainak, amíg az Orbán-kormány közlekedésbiztonsági okokra hivatkozva be nem tiltotta ezt a reklámozási formát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.