galéria megtekintése

Nagyon megesett a Fidesz szíve Orbán barátján

9 komment


Marnitz István
NOL

Alig egy hónappal azután, hogy az Orbán Viktor bizalmasának számító Garancsi István megszerezte a betiltott villanyoszlop-hirdetések jogait birtokló Esmát, a parlament gazdasági bizottsága máris elérkezettnek látja az időt a szigorítás feloldására.

A parlament a közlekedési rend megzavarásának indokával három éve tiltotta be a villanyoszlopokra lógatott reklámokat. Már az idő tájt úgy hírlett, hogy az autósok biztonsága iránti aggodalom helyett a tilalom valódi ihletője a kormányfő akkori fő bizalmasa, a hirdetési piacon igen aktív Simicska Lajos, aki így kívánta lenyomni az évente milliárdos profittal kecsegtető, a baloldalinak tartott Bleuer István érdekkörébe tartozó üzletág vételárát. Az azóta eltelt évek során a jogok nem cseréltek gazdát és a tilalom is maradt. Ám ez év áprilisában a Fidesz holdudvarmesteri székéből azóta Simicskát kiütő, a kormányfő legszűkebb köreihez sorolt Garancsi István áttételesen mégis csak kisebbségi részt vásárolt az Esmában, amivel kifizette Bleuert, és ő lett az úr.

Garancsi (b2) és Orbán Csányi Sándort hallgatja
Garancsi (b2) és Orbán Csányi Sándort hallgatja

A mai magyar belpolitikai viszonyokat ismerők már az adásvételről szóló, elsőként lapunkban megszellőztetett eladási tervek alapján úgy vélték, azok csak akkor nyernek értelmet, ha a vevő tudomással bír a tilalom várható feloldásáról. Vagy, hogy pontosabbak legyünk: a közlekedőket az oszlopreklámoktól óvó kormánypárti aggodalom akár a végtelenségig enyhülhetne, ha Bleuer végre átadná a jogokat Garancsinak. Az adásvétel bejelentése előtt a közlekedésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) lapunknak még mindent tagadott. Akkori levelükben felhívták a figyelmet, hogy a parlament 2012-ben közlekedésbiztonsági okokból döntött a közúti reklámtáblák számának jelentős csökkentéséről. További változtatást indokló körülmény azóta nem merült fel, ezért ilyet nem terveznek és nem készítenek elő – szögezte le alig több mint egy hónapja a tárca.

 

Ám a jelek szerint azóta mégiscsak felmerült a változtatást indokló körülmény. Mivel az elmúlt másfél hónap során nem módosultak jelentősen sem a KRESZ, sem az autók, sem a légköri és az útviszonyok, a témát érintő lényeges változásként kizárásos alapon csak az Esma eladása marad. Ennek megfelelően a Fidesz-KDNP most hirtelen mégis inkább feloldaná a mégoly zord tilalmakat. Honanyáink-honatyáink szívét bizonyára a megértés és a szeretet hatotta át, látván az oly gyümölcsöző állam-közeli bizniszeken túl lévő, a Videoton focicsapatot is birtokló Garancsi Istvánt, zsebében egy illegális tevékenységre jogosító papírokkal.

Szokás szerint a módosítást nem egyenesen, hanem trükkösen, a kertek alatt intézik. Az NFM először is szükségesnek talált a közlekedési törvényen néhány életbevágó módosítást eszközölni a belföldiek által használt külföldi gépjárműflották és a vízi létesítmények fejlesztése tárgyában. Az anyagot véleményező, Rogán Antal vezette gazdasági bizottság viszont kedden máris a kormányindítvány mellé biggyesztette az oszlopreklámot ismét szabaddá tévő, diszkrét módosító csomagját. Már-már avantgárd tömörségű indoklásuk szerint a tilalom feloldásra kerül.

A módszer nem áll távol az erőpolitika helyett mostanság odafigyelést hirdető Fidesztől, így lehet ugyanis megkerülni a kormányindítványoknál kötelező egyeztetési köröket. A nemzeti fejlesztési tárca elvben felhozhatná védekezésül, hogy ez nem az ő ötlete, hanem a képviselőké, akik szava szent. Ám a tilalom feloldására elsőként rávilágító Napi.hu tudósítása szerint a keddi bizottsági ülésen az indítványt a kormány megjelent képviselője szintén támogatásáról biztosította.

Hamarosan tehát itt is indulhat a kasza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.