38 milliárdért építhet uszodát Garancsi

A Garancsi Istvánhoz köthető Market Építő Zrt. nyerte el azt a 38 milliárdos közbeszerzési eljárást, amelyet az MNV Zrt. a 2017-es budapesti úszó-világbajnokság beruházásaira írt ki. Az ügy pikantériája, hogy a szerződést már május 12-én aláírták, de mindez csak most látott napvilágot. Az európai uniós közbeszerzési eljáráson még a STRABAG-MML Kft. és a Magyar Építő Zrt. indult el. A papírok szerint a projektet a Market a legolcsóbb ajánlatának köszönhetően nyerte el.

A beruházás hatalmas, hiszen a költségek elérik a nettó 38,63 milliárd forintot. Ez bruttó 48,72 milliárd forint, ami feltűnően közelít ahhoz a 49 milliárd forintos tételhez, amit a kormány és az MNV részéről már május végén emlegettek. Ezt azért érdemes felidézni, mert a kabinet tagjai suta magyarázatokra kényszerültek azután, hogy Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke áprilisban még arról beszélt, hogy a világesemény összesen 25 milliárd forintba kerül majd.

Egy május végi kormánytájékoztatón Lázár János arról győzködte a jelenlévőket, hogy a licencdíjak előrehozott beszedése okozza a költségek növekedését – a 2022-ig esedékes díjakat ugyanis már 2017-re be kell fizetni –, ám a kommunikációért felelős államtitkár, Giró-Szász András ezzel szemben úgy tudta, hogy a beruházás bővülése emelte a kétszeresére a költségeket. Az MNV magyarázata inkább ez utóbbihoz áll közelebb, miután a szervezet annyit jegyzett meg az Index.hu-nak, hogy a közel 50 milliárdos tétel „az uszodánál egy sokkal komplexebb fejlesztés fedezete”.

Részletek a szombati Népszabadságban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.