Garancsi keres a nyugtákon

Garancsi István, Orbán Viktor bizalmasa ismét jó üzletet kötött, amikor megvette az online pénztárgépek adatforgalmát biztosító céget. Az eladó sem járhatott rosszul: a pécsi fiatalember történetesen kapcsolatba hozható Orbán Viktor vejével.

Garancsi István tulajdonába került az online pénztárgépek adatátvitelét biztosító Mobil Adat Kft. – írta az Átlátszó portál. A miniszterelnök barátjaként számon tartott üzletember a cégadatok szerint minősített többségi befolyást szerzett a havi szinten százmilliós nagyságrendű bevételt kasszírozó cégben, amely az online pénztárgépek mintegy kétharmadának biztosítja az adatátvitelt, s ezzel messze piac vezető a Magyar Telekom mögött.

Online kiskassza szerelés alatt. Ügyesen összerakták a bizniszt
Online kiskassza szerelés alatt. Ügyesen összerakták a bizniszt
Móricz-Sabján Simon

Azt, hogy a miniszterelnök bizalmasának e kétharmad volt-e szimpatikus, arról hiába érdeklődünk a cégnél, nem kaptunk tájékoztatást. Brasnyó Péter ügyvezető a nyilvános cégadatokon túl nem bocsátkozott a részletekbe, így azt sem tudtuk meg, hogy Garancsi pontosan mekkora tulajdonrészt szerzett a cégben, amely egyes feltételezések szerint több mint százezer pénztárgépnek biztosítja a NAV-kapcsolódáshoz szükséges mobil-adatátvitelt, s több tízezer vállalkozótól szed be ezért havi 1500–2500 forintot.

Annyi mindenesetre biztos, hogy Garancsi egy 30 éves pécsi fiatalember, Pap Kornél helyére lépett a cégbe, aki üzleti kapcsolatain keresztül Orbán Viktor veje, Tiborcz István ismeretségi köréhez tartozik. Ezt támasztja alá, hogy jelenlegi munkahelye, a Pakor-Gasztronómia Kft. üzemelteti a Design Terminalban lévő éttermet, melynek megnyitóján megjelent Orbán Ráhel és Tiborcz István is.

Pap Kornél teljesen ismeretlen volt a pénztárgépüzletben, a Mobil Adat Kft.-be is csak azt követően került, hogy abból kilépett az egyik alapító, a korábban szakmai hátteret biztosító cégként aposztrofált, Nebraskában bejegyzett EuroMacc. Minthogy a Mobil Adatot nem sokkal azt követően alapították, hogy nyilvánosságra került a kormány elképzelése az online pénztárgépekről, az EuroMacc mögött mindenki a két alapító tulajdonost, Hauser Gábort és Brasnyó Pétert sejtette, ám ez nem bizonyosodott be.

Találgatásokra adott okot az is, hogy az alapító, Hauser Gábor a nem épp olcsó ralirepülő sportágban együtt repül Vágújhelyi Ferenccel, aki a NAV-nál felügyelte az átállás szakmai folyamatát, jó ideje már informatikai elnökhelyettesként. Az ügyet tovább színesíti egy másik érdekes személyi kérdés is: Tiborcz Péter, István testvére ugyanis a NAV-ban Vágújhelyi kollégája, az informatikai fejlesztés főosztály vezetője.

Míg a Tiborcz testvérek ismerőse, Pap Kornél esetében a cégbírósági adatok 50 százaléknál nagyobb tulajdonrészt regisztráltak a Mobil Adatban, addig Garancsi neve mellett a minősített befolyás szerepel a cégadatbázisban. Kérdésünkre a Mobil Adat vezetője nem kívánta elárulni, pontosan milyen tulajdoni arányok alakultak ki a cégben, amelynek havi szinten alsó hangon százmilliós bevétele származik a kiskereskedők által befi zetett adatforgalmi díjakból.

A piacot ismerő, de nevük elhallgatását kérő szakemberek ugyanakkor lapunk kérdésére nem tartották kizártnak, hogy az alapító tulajdonosok Garancsi beszállásával némi üzletrészt is eladtak a miniszterelnök bizalmasának, s így térült meg az a nem kevés fáradozásuk, amit a piac megteremtésébe és megszerzésébe fektettek. Emlékezetes: a pénztárgépek online bekötését szabályozó rendelet egyik legmeglepőbb pontja az volt, hogy a kasszákba olyan SIM-chipet kell építeni, amely mindhárom magyar szolgáltató hálózatán működőképes.

Ezt egyféleképp lehetett teljesíteni: külföldi szolgáltatók SIM-jét szerelték a kasszákba, melyek roamingolnak a hazai hálózaton. Noha ezt annak idején a szolgáltatás biztonságával indokolták, az előírás kétségtelenül jó volt arra, hogy független cégek is megjelenhessenek ezen a speciális, ám meglehetősen biztos lábakon álló piacon. Nem sokkal ezt követően alakult meg a Mobil Adat.

A piacon akkor mendemondának számító információk terjedtek arról, hogy a Mobil Adat mögött a kormányfő és családja bizalmasai állnak, de ez nem bizonyosodott be. A mai helyzetben azonban ez a megállapítás már tényszerűnek tűnik. Az üzleti stratégia is összeáll szép lassan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.