Futóműveken gördül a Rába-profit

Tavaly 12,1 százalékkal, 47,5 milliárd forintra növelte árbevételét a Rába Járműipari Holding Nyrt. - áll a társaság éves konszolidált gyorsjelentésében.

A Rába-csoport üzemi eredménye tavaly 3,281 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 1,134 milliárd forinttal. A növekedés motorja a futómű üzletág bővülése volt, amelynek üzemi szintű nyereségessége 2013-ban több mint két és félszerese lett a 2012. évinek, s meghaladta a 2,5 milliárd forintot.

A gyorsjelentés szerint a magas mérnöki tartalmú Rába futóművek iránt az észak-amerikai és a FÁK-országokbeli piacokon volt a legnagyobb a kereslet. A Rába alkatrész- és jármű üzletága is pozitív üzemi eredménnyel zárta a 2013. évet, bár mindkét esetben jelentős kihívást jelentett az időben egyenetlen gyártási leterheltség.

Az alkatrész üzletág 25 százalékot meghaladó árbevétel-növekedése a felfutó kartámla üzleteknek, és a Suzuki új SX4 modell sikerének köszönhető. A jármű üzletág is növelte nettó árbevételét, 5,2 százalékos mértékben.

A tájékoztatás szerint a tavalyi évet a Rábánál kimagasló készpénztermelő-képesség jellemezte. A közlés szerint ez a minőség- és hatékonyságjavítást célzó beruházások mellett a hitelállomány számottevő, 4,5 milliárd forintos csökkentéséhez is megteremtette a fedezetet. A társaság nettó adósságállománya így 9 milliárd forint alá esett.

A Rába valamennyi eredménysoron felülmúlta a bázisidőszak eredményeit, sőt, a bővülés az iparági átlagot tekintve is jelentős volt. Az erős gazdálkodási mutatók azt jelzik, hogy a vevőfókuszú termékfejlesztések szigorú költséggazdálkodással párosulva szilárd alapot teremtenek a tartósan jó teljesítménynek a társaságnál - közölték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.