Fűtésdíjat vettek el az emberektől

Nagy György vállalkozó cége december közepén megállapodást kötött a Prímagáz megvásárlásáról a hazai PB-piacot vezető vállalkozás holland tulajdonosával, az SHV Energyvel – erősítette meg lapunknak a céget vezető Szirmai Zoltán az eredetileg a Vs.hu-n megjelent információt.

Nagy Györgyöt korábban a Wallis nevű befektetőcsoport egyik alapítójaként tartották számon. Ám miután szakított a csoporttal, több más befektetése révén az utóbbi években már inkább Csányi Sándor OTP-vezér és Mol-alelnök köreihez sorolják. Emellett Garancsi István kormányfőközeli vállalkozóval és a Mollal együtt off­shore-szerű áttételeken keresztül részt tudhat magáénak a hazai energiakereskedelem üstököseként számon tartott, az állami MVM-mel kötött zavaros gázügyleteiről ismert MET-ben is.

Fotó: H. Szabó Sándor / MTI

A Prímagáz 1992-ben alakult három nagy gázszolgáltató PB-üzletágából. A cég egésze egy gyors privatizáció és tőzsdére vitel után kötött ki a hollandoknál. A társaság 40 százalékos részesedéssel ­piacvezető. Az Opten céginformációs szolgáltató szerint évek óta húszmilliárd forint árbevétel mellett félmilliárd körüli nyereséget mutat fel, amit a tulajdonos rendre fel is vett. Szirmai Zoltán érdeklődésünkre a tavalyi nyereségüket szintén jónak nevezte. Úgy tudja, Nagy a vezetőség megtartásával számol.

Megfigyelők szerint az SHV Energynek eredetileg nem állt szándékában a Prímagáz eladása. Így Nagy György kellően vonzó vételi ajánlattal bírta eladásra a tulajdonost. A vállalkozó a vételre külön projektcéget alapított.

Csak nyerni lehet

A 2013-as rezsicsökkentés során államilag maximalizált lakossági PB-töltetár egyáltalán nem akadályozza a piac működését – közölte kérdésünkre Szirmai Zoltán. A nemzetközi olaj- és gázárak esése miatt a kereskedők akár 20-25 százalékkal is a hatósági maximumár alatt értékesítik a terméket. Ebben az ársávban visszaállt a piaci szabadverseny, a kereskedők a helyi viszonyoknak megfelelően áraznak. A nemzetközi árak esetleges megugrása okozhatna megtérülési problémákat, de ez egyelőre nem fenyeget. Szavai azokat a piaci értékeléseket erősítik, hogy a Fidesz-kormány a gáztarifa 20-25 százalékát hagyta meg a fogyasztók helyett a gázcégek zsebében, mert a vezetékes gáz hatósági árában nem érvényesítette a nemzetközi áresést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.