galéria megtekintése

Fura cég számláz az Ubernek

3 komment


Varga G. Gábor

Ugyanaz a cég szedi a szolgáltatási díjat a sofőröktől, amelyik sűrűn számláz a fuvarok után. Mindez lehet szabályos, de átlátszó is.

Az Uber egy hozzá köthető cégen keresztül segít és segített a közelmúltban számlát adni azoknak a sofőr­jeinek, akik saját vállalkozással nem tudták volna fuvarjaikat lepapírozni – állapította meg a Népszabadság. A megkérdőjelezhető trükkre egy friss számla alapján jöttünk rá.

A történet megértéséhez érdemes felidézni, hogy tavaly év végén az Uber ellen tiltakozók és a Nemzetgazdasági Minisztérium is annak a gyanújának adott hangot, hogy a cég sofőrjei nem fizetik be a közterheket. Erre idén év elején az utazásmegosztó-szolgáltató arra kötelezte a sofőrjeit, hogy saját céggel vagy egyéni vállalkozással és adószámmal regisztráljanak, majd megoldották, hogy minden fuvar után e vállalkozások nevében áfás számlát állított ki az Uber. Ezt a felhasználó a saját internetes fiókjából letöltheti.

Fekete Zoltán, az Uber főnöke demonstrál
Koncz György / Népszabadság

 

Ezt az Uber világgá is kürtölte, ám lapunk már akkor felfedezett egy különös céget, amely igen gyakran fordult elő számlakibocsátóként. Hiába utaztunk különböző sofőrökkel, a számlán túl gyakran szerepelt a főváros tizenhatodik kerületében bejegyzett Leonismill Kft. A tavaly májusban alapított cég tevékenységi körei között eleinte csak informatikai szolgáltatás volt feltüntetve. Írtunk is arról, hogy ennek ellenére személyszállítási tevékenység után adnak számlát. Mára a személyszállítás, de érdekes módon még a taxis szolgáltatás is bekerült a cég tevékenységi körei közé, ami már csak azért is pikáns, mert az Uber egyik legfőbb érve, amikor a szabályok betartásáról vitatkozik, hogy nem taxis tevékenységet végeznek. Igaz, a számlát nem taxiról adják.

Sokáig nem sikerült megfejtenünk, hogy a két magánszemély tulajdonában álló vállalkozásnak mi köze az Uberhez. Noha azt láttuk, hogy legalább papíron törekednek a szabályok betartására: az Opten adatbázisa szerint a cég létszáma meghaladja a hetven főt, s csak feltételezzük, hogy azok a sofőrök vannak bejelentve a céghez, akiknek segítettek a számlázásban. A dolognak ez a része szabályos, az azonban továbbra is kérdés, hogy az állományukban lévő sofőrök úgy ­adóznak-e,­ ahogy elő van írva.

Kiderült azonban, hogy ugyanez a cég számlázza ki az Uber nevében azt a jutalékot, amelyet a sofőrök fizetnek az utasok közvetítéséért – ez forrásaink szerint minden egyes fuvar értékének az ötöde. Egy magát megnevezni nem kívánó forrásunk mindezt egy, a hetente számlázott szolgáltatási díjról szóló számlával támasztotta alá, amelyen ugyanez a Leonismill Kft. szerepel eladóként.

A számla egyébként nem felel meg a bizonylat formai követelményeinek, így a vállalkozó sofőrök aligha tudják azt költségként elszámolni. Az azonos cégek alapján több mint erős a gyanú, hogy sok esetben még mindig az „Uber számláz” a sofőrjei helyett. Noha utazásaink után ma már egyre ritkábban jelenik meg ez a vállalkozás számlakibocsátóként, egy május végi számla szerint még mindig használják erre a tavaly alapított kft.-t. Amely egyébként egyelőre nem adta le a cégbíróságra a tavalyi évről szóló mérlegét, amellyel bizonyosan megszegte a szabályokat.

Ahogy a papírokból kitűnik, belső viszonyaik sem feltétlenül átláthatók

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.