Forintgyengülés a láthatáron

Dollárt kell vennie annak, aki nagyot szeretne szakítani, s nem a biztonságos, ám sokat nem fialó állampapírokban akarja altatni a pénzét – legalábbis ezt javasolja az Equilor.

Kiss Mónika vezető elemző szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csütörtöki ülésén nem változtat a 2008 vége óta a nulla százalék közelében tartott kamaton, így az immár egy éve előre jelzett emelési ciklus első lépése inkább decemberben válik esedékessé. Egy év végére 0,35-0,45 százalékosra emelt kamatszint kellően erősíti majd a dollár iránti keresletet, a kurzus jövőre a mai 275 környékéről akár 330 forintig is elszaladhat. Az euró a paritásig gyengülhet a dollárral szemben, s vele tart a forint is, amelynek jövőre a 320-as szintnél cövekel le, azaz egy három százalékos gyengülés még benne van a pakliban.

Amennyiben lassan, fokozatosan veszít erejéből a forint, az az export versenyképességét szem előtt tartó kormánynak nem lesz ellenére, legfeljebb a GDP-arányos államadósság csökkenését veszélyeztetheti a dráguló euró - mondta Szántó András lakossági üzletágvezető, aki szerint minden tényező adott ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akár 2016 végéig is tartani tudja a csökkentési ciklus júliusi zárásával kialakított 1,35 százalékos alapkamatot.

A fizetési- és a kereskedelmi mérleg folyamatosan masszív többletet mutat, a gazdaság alapjai szilárdak, komolyabb inflációs nyomásról még jövőre sem kell beszélni. A pénzromlás üteme az idén 0,1, jövőre 1,5 százalék körül alakul, és a tartósan 40-50 dollár közé beszorított olajár is segíti a növekedést, amelynek mértékét 2015-re még 3,1 százalékosra teszik az Equilornál, megjegyezve, hogy az uniós források jövőre már nagyon fognak hiányozni, s ezért a GDP bővülése a legjobb esetben is csak 2,7 százalékos lehet.

Szécsényi Bálint vezérigazgató makrogazdasági előrejelzésük kedd ismertetésén szól arról, hogy az év elején kitört brókerbotrány hullámveréseit már nem érzik a befektetési piacon, azt viszont látják, hogy az emberek egyre inkább tisztában vannak a befektetések kockázataival és az alapfogalmakkal. Erősödik az öngondoskodási hajlandóság, ennek megfelelően dinamikusan gyarapodnak a hosszú távú, adómentességet kínáló konstrukciókba (tartós befektetési számla, nyugdíj előtakarékossági számla) áramló összegek. Utóbbi kettőnek az állománya már elérte a 2100 milliárd forintot.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.