Fónagy: nem szabad korlátokat szabni a versenynek

A hatékony uniós versenypolitika elősegíti az unión belüli belső piac kiépülését -  hangsúlyozta Fónagy János parlamenti államtitkár a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) visegrádi együttműködésről szóló konferenciáján a térség versenyhivatali vezetői előtt. A GVH feladata pedig az - így az államtitkár - hogy érvényt szerezzen az uniós versenyszabályoknak.

Fónagy János szerint fontos, hogy tovább erősítsék az unió versenyképességét, kiemelt jelentőségűnek nevezve ezen belül az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokat. 

Fónagy János emlékeztette a szakmai fórum résztvevőit arra, hogy a verseny jelentősége a magyar alkotmányba is bekerült, így ott szerepel, hogy Magyarország biztosítja a tisztességes verseny feltételeit. Az államtitkár úgy látja, Magyarország számára kivételes lehetőség, hogy jelenleg a Visegrádi Együttműködés elnöke, mivel Fónagy úgy véli, hogy a térség lesz az EU "növekedési" motorja. A megerősödött regionális együttműködés jele, hogy nemrégiben Ukrajna kapcsán rendkívüli ülést tartottak, ahol a résztvevők számos jelentős közös nyilatkozatot fogadtak el.

Mint arról korábban beszámoltunk: az Orbán-kormányzat számos ponton gyengítette a GVH jogkörét, így mára gyakorlatilag megszűnt a versenyhivatal lehetősége, hogy eljárjon a mezőgazdasági kartellekkel szemben, illetve a "nemzetgazdaságilag kiemeltnek" minősülő beruházások esetén el lehet tekinteni a GVH fúziós eljárásától - ám, hogy pontosan mit fed le ez a kör, az nem derül ki a törvényekből.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.