Folytatódik az amerikai pénzeső

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed addig a 0-0,25 százalékos tartományban tartja alapkamatát, amíg a munkanélküliség 6,5 százalék alá nem csökken, vagy az infláció tartósan meg nem haladja a 2,5 százalékot – jelentették be tegnapi ülésüket követően.

A Fed korábban nem említett konkrét célszámot, úgyhogy a mostani bejelentéssel világossá tette, hogy mikortól lehet szó a gyakorlatilag nulla százalék közelében álló irányadó ráták emelésére. Eddig csak annyit lehetett tudni, hogy a kamatszintet várhatóan 2015-ig „befagyasztják”. Az amerikai sajtó történelmi jelentőségű bejelentésről beszél.

Azt is bejelentették, hogy folytatni fogják az eszközvásárlási programjukat, melynek keretében havonta 45 milliárd dollárért vesznek állampapírt és 40 milliárdért jelzálog fedezetű eszközöket azzal a céllal, hogy élénkítsék a gazdaságot, serkentsék a hitelezést. A tőzsdék is jól fogadták a kedvező híreket, az S&P index 0,7, a Dow Jones ipari index pedig fél százalékkal erősödött a bejelentést követően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.