Fogyózó Shell-főnökből Update-vezér

A Shell Hungary elnök-vezérigazgatói széke után a Schóbert Norbert nevével fémjelzett Norbi Update Lowcarb Nyrt. vezérigazgatói székébe ül Erényi Balázs – deríthető ki a tőzsdére került reformételcég közgyűlési meghívójából. Az energiagazdaságból az energiaszegénységbe tartó, a szénhidrogénekről a szénhidrátokra váltó szakember megkeresésünkre hangsúlyozta, hogy erről a decemberi közgyűlés dönt.
Erényi Balázs két évtizedet töltött az olajcégnél
Erényi Balázs két évtizedet töltött az olajcégnél
Vémi Zoltán

Kifejtette: néhány éve felesége kezdte vásárolni neki a cég fogyókúrás termékeit, amik révén lefogyott ugyan, de azért még „van mit leadnia”. Úgy kerültek kapcsolatba a kalóriaszegény-hálózat jogait birtokló Schóbert házaspárral, hogy felesége tavaly egy Update-üzletet is nyitott a budaörsi Tescónál.

Az ötvenéves energiaipari szakember 23 és fél évet dolgozott a brit–holland Shell-csoport főként kútüzemeltetéssel foglalkozó hazai leánycégénél. Először a magyar, majd a térségi hálózat vezetését is rábízták. Posztját megtartva 2008 végén került a hazai leány vállalat igazgatóságának elnöki székébe. (Elődje, Varga István később a Bajnai-kormány gazdasági minisztere lett.) Mandátuma 2013-as lejárta után átmenetileg az ukrán Shellágat vezette, de a véglegesítéstől visszalépett.

Schóbertéknak ezután vetette fel a csatlakozás lehetőségét; a házaspár egy hónapja kérte fel a feladatra. A váltást nem tartja élesnek, hisz eddig is kiskereskedelmi hálózatfejlesztéssel foglalkozott. (A hazai Shell háza tájáról az utóbbi években leginkább a válság és a különadók okozta veszteségekről, kútbezárásokról hallhattunk.) A párját ritkító növekedést mutató Norbi Update termékeit jónak tartja, de a cég kinőtte szervezeti kereteit, amit a tőzsdére lépés bizonytalanságai is mutatnak, így ütőképes vezetésre van szükség.

Mint mindenben, itt is van kockázat – fogalmaz –, de bizalma jeléül maga is vett részvényt. Schóbert Norbert elnök emlékei szerint Erényi Balázs leszerződtetését másfél év tárgyalás előzte meg. Megfogalmazása szerint a menedzsert az egyik legsikeresebb Update-üzletet üzemeltető felesége fogyasztotta le. Eddigi operatív vezetőjük gyermekáldás elé nézett, ő pedig „közönségkapcsolati” vezetőként nem bírja a napi irányítást.

Az üzleti angolt a legmagasabb szinten beszélő új vezérigazgató, aki „még neki is mondhat nemet”, a nyereségnövelés, a terjeszkedés, a termékbővítés és a részvényárfolyam kezelése érdekében épít csapatot. Schóbert Erényi Balázst üzleti hírneve alapján a Norbi Update „második Agassijának” nevezte. (Igaz, úgy tudni: míg a tőzsdei részvényjegyzésből befolyt több mint hatszázmillió jelentős része a nemzetközi marketingben szerepet vállaló André Agassi menedzsmentjéhez fut be, addig Schóbert Norbert szerint a leendő vezérigazgató eddigi fizetésénél kevesebbért vállalhatta el a feladatot.)

Arra a kérdésünkre, hogy a teniszcsillag vett-e részvényt, kifejtette: erről és más marketinglépésekről is januárban döntenek André Agassi Las Vegas-i otthonában, ahová társtulajdonos-feleségével és Erényi Balázzsal együtt személyes meghívást kaptak.

Új Shellnök

Ez év májusa óta Tartóczki Zoltán a Shell Hungary elnöke. A szakember 1991 óta lát el pénzügyi feladatokat az olajmulti hazai leányánál, egyszersmind hat kelet-közép-európai leányvállalat pénzügyi igazgatója is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.