Flottafrissítés: 800 autót vesz a a Nébih

Hatalmas, több mint 800 autó bérletére és flottaüzemeltetésére írt ki közbeszerzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hamarosan eredményt hirdethetnek.

Több mint hatéves autóparkjukat tervezik lecserélni a Nébih és a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti, mezőgazdasági és erdészeti részlegei. Az erről szóló közbeszerzési ajánlati felhívás októberben jelent meg december 7-i ajánlattételi határidővel. Ezt ugyanakkor december 2-án módosították, így a cégeknek december 23-ig lesz lehetőségük ajánlatot tenni - számolt be a napi.hu.

A Nébih és a kormányhivatalok jelenleg 145 darab Suzuki Swiftet, 398 Suzuki SX4-et, 153 Suzuki Jimny terepjárót, 134 Ford Ranger pickupot és 8 Ford Tranzit kisbuszt használnak. A vezetők főleg Skodákat, amelyek 5-13 évesek. A teljes flottából egyébként 70 darab van a Nébihnél, a többi a kormányhivataloknál.

A flottát az Arval Magyarország Járműparkkezelő Kft. kezeli, a céget a Fordokkal kereskedő Solymár-Szalay Kft.-vel együtt 2009-ben választotta ki a Nébih elődje, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. A nyertesekkel akkor nettó 4,99 milliárd forintért, 6 évre szóló szerződést kötöttek, amelyben vállalniuk kellett a hivatal 1144 használt autójának felvásárlását is, így azt beszámították az ajánlott bérleti-üzemeltetési díjba.

Bár azt nehéz vitatni, hogy az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket végző hatósági embereknek megbízható autókra van szükségük, a beszerzés mégis ellentmond annak az ígéretnek, amelyet Lázár János tett még nyáron, amikor a kormány visszavonatott egy 6 milliárd forint értékű, járművásárlásra szóló központosított közbeszerzést. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, hogy a kormány szükségtelennek tartja a beszerzést, és azt is kijelentette, hogy "a következő időszakban semmilyen gépjárműbeszerzés nem lesz".

Hogy ez az időszak lejárt-e, nem tudjuk, de mivel a Nébih a Lázár János által vezetett tárcával egyeztetve írtja ki a tendert, vélhetően ezt már nem tartja feleslegesnek a kormányzat. Ráadásul a Nébih szerint a bérleti és üzemeltetési szerződés nem számít valódi beszerzésnek és a bérelt autók mennyiségét sem növelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.