Fizetünk, hogy hitelt adhassunk

Világszerte immár 7000 milliárd dollárnyi államadósság negatív kamatozású. Ez a teljes állomány több mint negyede. Az európai papírok 45%-ot képviselnek ebben a kosárban, mindez az Európai Központi Bank jelenlegi mínusz 0,3 százalékos kamatjának várható további csökkentése nyomán már már­ciusban tovább nőhet. Azaz a befektetők fizetnek azért, hogy államkötvényt vásárolva kölcsönt adhassanak a kormányoknak.

Az eurózónában közel 3000 milliárd euró pihen nulla százalék alatti kamattal. Németországban a kétéves futamidejű államkötvény mínusz 0,5 százalékon áll, de a legdurvább Svájc, ahol 15 éves futamidőre is nulla százalék alatti kamatot fizet az állam. Japánban a jegybankelnök Haru­hiko Kuroda a napokban kijelentette, nincs limitje a beavatkozásnak, a napokban már a tízéves futamidejű állampapír is átlépett a negatív kamattartományba.

Ennek ellenére az utóbbi hetek tőzsdei pánikjai felértékelik az államkötvényt mint befektetési alternatívát. A nagy olajvállalatok és a bankok gyengülő piaci pozíciói ­miatt az állampapírok ázsióját növelik. Az államadósság finanszírozása, szemben a vállalatoknak nyújtott kölcsönökkel, biztos üzletnek számít, és a befektetők az egyre általánosabb negatív kamatok ellenére ezt a lehetőséget választják. Igaz, nem kritikátlanul, egyre több aggasztó jel mutat arra, hogy a dél-európai államokban nem jó irányba mennek a dolgok, itt a befektetők pénzkivonásba kezdtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.