Fitch: Lengyelország három év múlva euróövezeti tag lehet

A lengyel szuverén devizaadós-besorolással megegyező, "A mínusz" osztályzatot adta meg a készülő, egymilliárd eurós, ötéves lengyel eurokötvényre csütörtökön a Fitch Ratings, amely szerint Lengyelország három év múlva az euróövezet tagja lehet.

A legnagyobb európai hitelminősítő a kötvény besorolásához fűzött elemzésében azt írta: a lengyel gazdaság "elég jól viseli" a külső gazdasági és pénzügyi környezet romlását. Ez az ország viszonylag erős bankrendszerének, sokoldalú gazdaságának, valamint a hiteles pénzügypolitikának és árfolyamrendszernek köszönhető, amelyek alátámasztják a makrogazdasági stabilitást, a középtávú növekedési kilátásokat és a konvergenciát az EU átlagos jövedelmi szintjéhez.

A nagy - tavaly a GDP-érték arányában 5,1 százalékos -  folyómérleg-hiányt jórészt fedezi a működőtőke-beáramlás és az uniós finanszírozások, a hazai gazdaságba kihelyezett devizaalapú hitelek aránya alacsony a térségi társállamok adataihoz képest, és a kinnlevőségeknek a bankbetét-állományhoz mért rátája hozzávetőleg 100 százalék, ami azt jelenti, hogy a hitelkihelyezés nem függ túlzott mértékben a külső finanszírozástól – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A fő kereskedelmi partnerek, főleg Németország meredek lassulását azonban a lengyel gazdaság is megszenvedi: a Fitch előrejelzése szerint a lengyel GDP az idén csak 1,5 százalékkal növekedhet tavalyról becsült 4,8 százalék után. A londoni elemzői közösségben vannak ennél borúlátóbb prognózisok is a lengyel növekedésre: több citybeli befektetési ház  - az egyre romló euróövezeti környezet miatt - Magyarországon kívül most már Csehországban, Lengyelországban és az eddig kiemelkedően gyorsan növekvő Romániában is recessziót vár az idén.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének minap kiadott, idei első térségi előrejelzése szerint például a lengyel gazdaság 2009-ben, éves szinten nulla százalékkal növekszik, úgy, hogy az első két negyedévben GDP-mínusz várható, vagyis az idei első félévben a lengyel gazdaság technikai értelemben recesszióban lesz.

Csütörtöki elemzésében a Fitch Ratings is megjegyzi, hogy előrejelzését lefelé ható kockázatok terhelik, és a lassabb növekedés nehezebbé teszi az idei évre kitűzött, 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesítését. Valószínűtlen azonban, hogy a költségvetési hiány bővülése, ha "rövid ideig tart és mérsékelt lesz", megingatná a lengyel hitelképességet. A költségvetési fegyelmet alátámasztja a kormány által 2012-re kitűzött euróövezeti csatlakozás, amely a Fitch Ratings központi forgatókönyve szerint is a legkorábbi, egyben legvalószínűbb időpontja az euró lengyelországi bevezetésének, áll az elemzésben. Az elsőrendű "A mínusz" lengyel szuverén devizaadós-kockázati osztályzat két fokozattal jobb a Fitch által Magyarországra nyilvántartott, közepes befektetői "BBB" besorolásnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.