Figyelem, figyelem! A vágányon pénz érkezik!

Ha akarják, sem feledhetik a vasutasok, hogy pénzt fogadtak el a kormánytól. A MÁV és a többletjuttatásokért 2011-ben kiálló VDSzSz Szolidaritás idén sem hagyta ki, hogy mindenkit emlékeztessen, mivel tartozik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye szerint karácsony előtt fejenként nettó 33 700 forint többletjuttatást kap 30 ezer vasúti dolgozó. Ezzel a kormány az utolsó fillérig kifizeti, amit megígért: "a vasutasok példás helytállását és az ágazat kiemelt fontosságát három év alatt összesen bruttó 5 milliárd forinttal ismerik el".

A vasutasok külön díjazásáról még 2011 novemberében állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke. Az egyezség szerint az ötmilliárdos keretből a megegyezés évében egymilliárd forintot kaptak meg a vasutasok. Tavaly decemberben pedig már kétmilliárd forintot osztottak szét közöttük. A hivatalos indoklás szerint a pénzügyi ösztönzéssel a kormány "a vasutasok példás helytállását és a legnagyobb foglalkoztatók közé tartozó vasúti ágazat kiemelt fontosságát ismeri el".

A kétoldalú megállapodás az idén lejár, karácsony előtt a teljes keretből megmaradt kétmilliárd forintot utalja át a kormány. A pénzügyi ösztönzés kifizetéséről Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Ungvári Csaba, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója és Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke december 16-án újabb megállapodást írt alá.

A pénzt alighanem e nélkül is kifizették volna, hiszen erre a garancia a miniszterelnök 2011-ben papírra vetett szignója. Az újabb aláírás bejelentése révén azonban már nemcsak a pénz címzettjeihez, hanem mindenkihez eljuthat a hír: a vasutasok megint megkapták járandóságukat.

Méghozzá úgy, hogy a szaktárca közlése szerint "a munkájukkal kiérdemelt összegeket a vállalati átszervezések vagy vonalátadások miatt a MÁV-csoport más vállalataihoz vagy GYSEV-hez került vasutasok is megkapják. A forrásból a vezető beosztású munkatársak nem részesülnek."

Tévedés tehát kizárva, mindenki pontosan tudja, mivel tartoznak az állami vasutak dolgozói a kabinetnek. Találgatásra legfeljebb az adhat okot, hogy egyelőre nincs válasz arra: az adakozás 2014-ben is folytatódik, vagy a következő években a kormány már nem forintosítja a "vasutasok példás helytállását", a "vasúti ágazat kiemelt fontosságát".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.