Fidesz-közeli fogyasztóvédelem

Az állami MVM leányvállalata, az MVM Partner a Fogyasztóvédelmi Referens Képző és Közvetítő Központ (FRKKK) Kft.-vel kötött szerződést fogyasztóvédelmi referensképzésre – tudtuk meg az állami energiacsoporttól.

Az intézményt referenciái, árai és képzési időpontjai alapján választották ki. Közlésük szerint a társaságnál az MVM Partner fogyasztóinak kis száma és a már meglévő ügyfélszolgálati rend jelenleg egy fogyasztóvédelmi referens alkalmazását indokolja. (Az MVM Partner közvetlenül nem lakossági ügyfeleket, hanem cégeket-intézményeket lát el energiával.)

A képzésben részt vevő munkatársuk jelenleg a jogi osztály minőségirányítási csoportjánál dolgozik. Feladatait később a társaság ügyfélkezelésébe illesztik. Tájékoztatásuk szerint a kéthetes intenzív kurzus ára 175 ezer forint plusz áfa. Magánál az MVM Zrt.-nél, illetve egyéb leányvállalatainál nem tartják szükségesnek fogyasztóvédelmi referens alkalmazását. Az MVM Zrt. esetében ennek az az oka, hogy a társaság nem folytat közszolgáltatási tevékenységet, ügyfélszolgálat működtetésére nem kötelezett.

A tavaly az E.ON-tól megvásárolt Magyar Földgázkereskedőnek szintén nincsenek ügyfélszolgálatai, munkatársai pedig jelenleg is ellátják a fogyasztóvédelmi referensek feladatait – érvelnek. Az MVM üzenetében nem említi a jelenleg 49 százalékos tulajdonában álló, hamarosan teljes egészében birtokába kerülő Főgázt, amely – az MVM Partnerrel ellentétben – szerepel az FRKKK számos nagy magyar cégcsoportot is magába foglaló nyilvános referencialistáján. Az MVM tárgyal az E.ON áram- és gázpiaci lakossági szolgáltatójának megvásárlásáról is.

Mint arról korábban beszámoltunk, az FRKKK tavaly alakult, néhány nappal azután, hogy Németh Szilárd fideszes „rezsibiztos” a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatával kötelezővé tette bizonyos közszolgáltatóknak úgynevezett fogyasztóvédelmi referensek alkalmazását. Az FRKKK-t az érzékelhető szakmai múlttal nem rendelkező Asztalosné Miklós Julianna jegyzi.

Az illetékeket a rokonaként ismert Asztalos Dávid fizette be, aki azonos lehet Németh Szilárd úgynevezett rezsimunkacsoportjának fidelitasos titkárával; az internetes domén bejegyzőjének neve megegyezik az Asztalos Dáviddal a Fidelitasban és a képviselői irodaházban együtt tevékenykedő Barkó Ivettével.

A lapunk által feltárt súlyos összeférhetetlenség-gyanúról az érintettek nem nyilatkoznak. A fogyasztóvédelmi referensképzés szabályait jelenleg is szigorító Németh Szilárd a felvetést baromságnak nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.