Festménybérlet - angol mintára

Hazai kortárs művészek alkotásainak bérbeadásával próbál szerencsét egy hazai kezdő kisvállalkozás, amely a vállalatok, közintézmények tárgyalóit és helyiségeit dekorálná a kiválasztott művekkel.

Magyarországon egyedülálló üzleti modellel mutatkozik be a ma kezdődő budapesti Art Market képzőművészeti kiállításon egy hazai startup cég, amely kortárs festményeket ad bérbe vállalkozásoknak és közintézményeknek. Az ArtRent alapítói úgy látják, megfizethető konstrukciójukkal piacot teremthetnek a mai magyar művészetnek azzal, hogy alkotásaik megjelennek a recepciókon, tárgyalókban.

Az angolszász országokban cégek már évek óta figyelmet fordítanak arra, hogy irodáik, közösségi tereik igényesen nézzenek ki, a vállalati környezet kifejezze a cég arculatát és bizalmat sugározzon. Ennek része az is, hogy a falakra szép és minőségi festmények kerüljenek, amelyek illeszkednek a cég imázsához. E vállalatok egyre ritkábban vásárolják meg a műkincseket; „csupán” bérlik őket.

Az Artrent Kft. a tulajdonát képező kortárs magyar festők műalkotásait határozott időtartamra a bérbevevő használatába adja egy kényelmes és költséghatékony konstrukció keretében. A bérbevevők pedig vállalkozások vagy költségvetési intézmények, amelyek vezetőiben feltámad az igény, hogy igényes és inspiráló terekben töltsék munkaidejüket.

Műtárgybérlés esetén a finanszírozás összege havi 3 ezer és 20-25 ezer forint között lehet. A futamidő (24 vagy 36 hónap) végén a képek visszakerülnek az ArtRent-hez, vagy szerződéshosszabbítással maradnak a cégnél, de akár megvásárlásukra is sor kerülhet.

„Mi megvásároljuk a képeket a művészektől, azaz a festmények az ArtRent tulajdonát képezik, és azokat kedvező konstrukcióban adjuk tovább a bérlőnek. Így a szolgáltatásunk minden félnek, a bérlőnek, a művésznek és nekünk is előnyös” – mondta Dallos Anikó tulajdonos-alapító.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.