galéria megtekintése

Fertőz a szomszéd ültetvénye

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 18. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Szőnyeg alá söpört problémája a magyar szőlészetnek és borászatnak, hogy rengeteg tulajdonos adós marad a bortörvényben előírt növényvédelemmel, s ültetvénye fertőzi a szőlőket. Szekszárdon jártunk, ahol vannak termelők, akik szenvednek ettől, de a jelenség szerte az országban aláássa a termelés versenyképességét.

Hétfőn vettük nyakunkba a szekszárdi területeket, néhány helyi termelő kísért el bennünket az ültetvények között a mintegy 2500 hektáron szőlőt művelő borvidéken. Ottjártunkkor még nem köszöntött be a kánikula, mindössze 22 fok volt, párás levegővel, széllel, ideális időjárást biztosítva a lisztharmat terjedéséhez.

Szekszárd Magyarország egyik legizgalmasabb borvidéke sztárborászokkal és kisebb, feltörekvő birtokokkal, valamint családi gazdaságokkal. Boraikkal nincs sok esélyünk boltban találkozni, mert a megtermelt bort elviszi a saját ügyfélkör. Ez együtt jár azzal, hogy sok helyütt nagyon kicsi, akár harmad vagy félhektáros ültetvényeket is művelnek. Szemmel láthatóan sok a műveletlen szőlő, amely ez idő tájt ontja magából a lisztharmat szaporodásáért felelős spórát.

A termelők kénytelenek sűrűbben permetezni az ültetvényeiket, ha meg akarják azokat óvni. Egy hektár szőlő növényvédelmi költsége körülbelül százhúszezer forint, ez a művelés teljes költségének a negyede – mondja Czink János, aki Palatincán és környékén csaknem hatvan hektáron termel szőlőt eladásra, maga bort nem készít. Nem mellesleg növényvédelemmel foglalkozik.

 

Három traktorral járja a szőlőket, s mint mondja, vannak időszakok, ilyen a mostani is, amikor a levegőben lévő spórák nagy száma miatt igen sokat kell dolgozniuk. Ő maga is szenvedi mások gondatlanságát, a növényvédelem költsége felmehet 150 ezer forint fölé. Ilyenkor már felmerül a kérdés: megéri-e egyáltalán? A borvidéken azonban – és e tekintetben Szekszárd nincs egyedül – mintha nem vennének tudomást a mindenki által tudott problémáról.

Mások gondatlanságát szenvedik a termelők
Mások gondatlanságát szenvedik a termelők
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Talán azért, mert a megoldást nemigen találják rá. Van olyan gazda, aki már többhektáros ültetvényének a kivágását tervezi, csak még megvárja az idei termést, adjon valamit a szőlő. Permetezésre azonban idén már nem költ. A legtöbb szőlész és borász azt mondja: érdemben senkit sem lehet permetezésre kötelezni, hiába írja elő a bortörvény. A törvény, valamint a hegyközségi rendtartások értelmében intézkedni kell az ellen, aki nem műveli a szőlőt.

Előbb értesíteni kell ajánlott levélben, fel kell szólítani az intézkedésre, s ha erre nem reagál, akkor helyszíni szemle következik, majd akár a szőlőjét az ő költségére ki is lehet vágatni – ezt a hegyközségnek kell kezdeményeznie az illetékes hatóságnál. A bortörvény arra is lehetőséget ad, hogy a szőlőjét nem művelő tulajdonos területét a hegybíró másnak művelésbe adja. Mindez azonban láthatóan hatástalan. Már csak azért is, mert amíg jönnek-mennek a felszólítások, akár három extra permetezés is szükségessé válhat.

Az viszont nincs benne a törvényben, hogy a renitensek költségére például a hegyközség is elvégezheti a munkát.

Szekszárdon senki sem tudja, hány hektár szőlőt nem művelnek a tulajdonosaik. Kelemen Erika hegybíró megkeresésünkre legalábbis nem tudta megmondani, állítása szerint nincs is nyilvántartás, amelyből ez kiderülhetne. Az extra növényvédelmi munkálatok költségei beépülnek a bor árába, ami azért sem kedvező, mert a hazai minőségi borokat a szakma sok képviselője és csaknem az összes kereskedő túlárazottnak tartja, legalábbis a francia, spanyol vagy épp az olasz versenytársakhoz képest, az újvilágiakat pedig még nem is említettük.

Igaz, Franciaországban például sokkal szigorúbbak a növényvédelmi előírások, s igen szigorúan büntetik azt, aki megszegi őket, mert tudják: a beteg ültetvények egy teljes borrégiót s ezzel együtt a nemzetgazdaságot veszélyeztetik. Arrafelé a szőlő megművelése nemzeti ügy, s a gazdák nem a törvény szigorától tartva dolgoznak, hanem saját becsületük megőrzése és a maguk jól felfogott érdekében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.