Felvették az oroszokat a WTO-ba

Jóváhagyta Oroszország tagfelvételét a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Genfben zajló miniszteri értekezlete. Moszkva 18 éve várt e pillanatra.

A tényleges csatlakozásra jövőre kerül sor, az eljárási rendnek megfelelően 30 nappal az után, hogy az orosz duma is ratifikálta a felvételről szóló dokumentumot. Oroszország WTO-tagsága az uniós exportot évente mintegy 4 milliárd euróval emeli; az oroszok az európai termékeket jóval alacsonyabb áron tudják majd megvásárolni, miközben olajukat és gázukat kedvezőbben értékesíthetik.

Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő pénteki tájékoztatóján azt emelte ki a Moszkva számára kiemelten fontos eseménnyel kapcsolatban, hogy Oroszország olyan feltételekkel csatlakozik a Kereskedelmi Világszervezethez, amelyek megfelelnek az érdekeinek, de a tagság szerinte a szervezetnek is előnyös. "A belépés maga ebben az instabil világgazdasági helyzetben egyike a jó híreknek"- mondta Lukasevics.

Az az Oroszország, amely megkezdte a tárgyalásokat és a mai, teljesen más politikai és gazdasági helyzetben van - jegyzi meg az Expert című orosz hetilap internetes oldalán a hírmagyarázó. A belső piac lényegesen nyitottabbá vált, a válság által 2009-ben kiprovokált ideiglenes protekcionizmust leszámítva.

A hazai gyártók két évtizede töretlenül küzdenek - hol kisebb, hol nagyobb sikerrel - a külföldi versenytársakkal, akik közül sokan gyökeret eresztettek Oroszországban az egyre igényesebb és egyre többet fogyasztó orosz lakosságnak köszönhetően - írja az Expert kommentátora.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.