galéria megtekintése

Felverték a csokkal a telekárakat is

Egyelőre késik a családi otthonteremtési kedvezmény átütő sikere a kisebb településeken. Élénkül viszont az építési telkek piaca.

Bár az eddigi tapasztalatok szerint egyelőre nem jött be azoknak az önkormányzatoknak a számítása, amelyek ingyentelkekkel próbálták meglovagolni a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kezdeti érdeklődést – Balassagyarmaton, Makón, Ásotthalmon, Jászapátiban vagy éppen Kétpón –, a forgalom az építési telkek piacán igencsak megélénkült.

Építkezés: már a belépő is drágább
Földi Imre / Népszabadság

Mindazonáltal a területi különbségek még a legnépszerűbb térségek ingatlanárai között is óriásiak: míg egy 900 négyzetméteres telek ­piaci ára a III. kerületben körülbelül 45 millió forint, a 6 ezer lakosú Győrújbaráton mindössze 3,6 millió forint.

 

– Idén az első félévben a legnagyobb forgalom a telekpiacon a budai kerületeken belül a III., XI., XII. és a XXII. kerületben volt. Pesten a XVIII., a XVI., XVII., illetve a XIII. kerületben volt, de sokan vásárolnak az agglomeráció településein – Gyömrőn, Mogyoródon, Veresegyházon, Budaörs budai oldalán, Érden, Solymáron, Szentendrén és Törökbálinton – is. Országszerte nagy az érdeklődés, ez részben a csok hatása – mondta lapunknak Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum (OC) elemzési vezetője.

A legdrágább környékeken az átlagárak 30 és 50 ezer forint között vannak – idetartozik a III. kerület, II. kerület külső része, illetve a pesti oldalon a XV., XVI. és XIX. kerület. A peremkerületekben (XXII., XVII., VIII., XXI.) lényegesen alacsonyabb, 16–24 ezer forint közötti árakat tapasztaltak az OC munkatársai. A fővárosi agglomerációban 6 és 20 ezer forint között szóródnak az árak. Vidéken jelenleg Debrecenben, Pécsett, Győrben és Kecskeméten a legdrágábbak a telkek, ezekben a nagyvárosokban az eladók 14-17 ezer forintot kérnek négyzetméterenként. Valamivel olcsóbb Nyíregyháza, Szeged és Székesfehérvár 10-12 ezer forinttal, a városokhoz közel eső településeken azonban már ezen átlagárak feléért is találni építési telket. Az OC adatai szerint Győrújbaráton például mindössze 4 ezer forint volt az átlagos ár.

Ami a palettát illeti, 600-tól 2000 négyzetméterig minden telekméret iránt akad érdeklődő, a legtöbben azonban a 800 és 1500 négyzetméter közötti ingatlanokat vásárolják, ami tipikusan a családi házak építésére alkalmas méret.

„Egyelőre késik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) átütő sikere, az ingatlanárak viszont minden kategóriában érzékelhetően nőttek a telkektől a használt lakásokon át az új építésű házakig. A budapesti lakóparkokat kivéve még nem indultak látványos építkezések. A vidéki városokban sem a társas-, sem a magánházépítések száma nem szökött az egekbe” – mondta a Népszabadságnak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke, Gödöllő polgármestere az eddigi tapasztalatokról. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015 januárja és májusa között 2400 új építési engedélyt adtak ki országszerte, míg idén ugyanebben az időszakban valamivel több mint 4400-at.

Balaton, te csodás!

A magyar tenger környékén is jelentős árkülönbségek tapasztalhatók a telekpiacon: Siófokon négyzetméterenként átlagosan 33 ezer forint a telekár, Balatonfüreden 20 ezer, Balatonlellén 14 ezer. Balatongyörökön ugyanakkor több telek is gazdára talált négyzetméterenként 6 ezer forintért.

Gémesi György hozzátette: egyelőre azokon a településeken sem kezdődtek építkezések nagy számban, ahol az önkormányzatok ingyen telkeket osztottak arra számítva, hogy az intézkedésnek köszönhetően sikerül visszacsábítani az elvándorolt lakosság legalább egy részét, vagy megállítani az elnéptelenedést. „Valójában a munkahely és a lakhelyen elérhető szolgáltatások – az iskola, az okmányiroda, az értelmezhető gyakorisággal járó tömegközlekedési eszközök – tartják egy-egy településen az embereket. Az ingyentelek és a csok önmagában kevés” – véli a MÖSZ elnöke, hozzátéve: a jelek szerint elég szigorúak a támogatás igénybevételének feltételei, és a megkapható összeg korántsem mozgatott meg annyi embert, amennyire eleinte számítani lehetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.