Félvak maradt az adóhatóság

A kereskedők kétharmada még a hagyományos kasszát használja - holott már át kellett volna állni az új rendszerre.

Hatezer nagy- és 63 ezer kiskasszát „lát” online a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – tudtuk meg. Ez annyit jelent, hogy a becslések szerint 180-190 ezer lecserélendő kassza mindössze harmada üzemel a NAV szerverével szinkronban. Ahhoz képest, hogy már most minden kereskedőnek, boltosnak, benzinkútnak, gyógyszertárnak és étteremnek az adóhivatalhoz bekötött géppel kellene rendelkeznie, nem készülnek lázasan az új gépek beüzemelésére. Tavaly szeptemberben (az egyik végsőnek kikiáltott határidő idején)még csak öt üzemelő online kassza működött.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 A tavaly őszi gyér felhozatalt azzal ütötte el a hatóság, hogy az év végére felpörögnek a kasszagyárak, és 150 ezer pénztárgép bekötése is elképzelhető. Négy hónap alatt azonban – az egyik tényleg legutolsó határidőre, év elejére – 28 ezerre nőtt a hálózatra kötött készülékek száma. Az azóta bekötött 42 ezer gép zömét még februárig integrálták a rendszerbe. Március elején már 59 ezer kassza kommunikált a NAV szerverével, azaz a legutolsó egy hónap alatt mindössze tízezerrel nőtt a bekötött gépek száma. Azok ugyanis, akik február végéig üzembe állították az új gépet, megkaphatták az erre járó állami támogatást. A jelek szerint azonban azóta nem kapkodnak a beszerzéssel a kereskedők, s az utóbbi hónapokban lassulni látszik az ütem.

A kiskereskedők beszámolói szerint még az idejekorán, ősszel megrendelt gépek sem mindig érkeztek meg: az év végén berendelt készülékek jobbára váratnak magukra. Szakmai szervezetek ugyan többször jelezték a tárca vezetőinek: így a kiskereskedők jó része, több tízezer vállalkozó önhibáján kívül kiszorul majd a támogatott körből, a tárca döntéshozói annak idején nem voltak hajlandóak kitolni a februári határidőt. Bár a költségvetés így minden bizonnyal megspórolt néhány milliárdot a kiskereskedőkön (korábban összesen tízmilliárd forintra becsülték az online átállás költségét), összességében nincs ok az ünneplésre. Saját szűkkeblűsége miatt ugyanis most a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a büdzsé húzza a rövidebbet a pénztárgépek online átállásában.

A kiskereskedőket ugyanis most már semmiféle jogszabály nem kötelez arra, hogy sürgessék az online pénztárgép leszállítását: a határidők ugyanis kizárólag arra vonatkoztak, hogy a kasszákat meg kell rendelni a támogatásért cserébe adott határidőre. Azt azonban elfelejtették rögzíteni, hogy mikorra kell beszereltetni a gépeket. Ha már leszállították azokat, akkor kötelező üzembe helyezni, de ha a gyártó nem adja át a gépet, akkor nincs gondja a kereskedőnek, adatot sem kell szolgáltatnia, sürgetnie sem kell a gyártót, bírságot sem kell fizetnie.

Ráadásul az eddig is adó szempontjából „rizikós” vállalkozások jókora többletbevételre tesznek, tehetnek szert a csúszásból. „A nyugta nélkül történő értékesítés akkora üzlet számukra, hogy pusztán két hét csúszással már behozzák az elmaradt támogatást, utána pedig folyamatosan nyereséget termelnek az adóelkerülésből” – háborgott ismereteink szerint egy NAV-os szakértő egy szakmai fórumon. Miután az állami támogatás megadásával már nem lehet mozgósítani a kiskereskedőket a váltásra, így elvileg az NGM-en lenne a sor, hogy megsürgesse a pénztárgépek gyártóit. Azonban kiskereskedelmi berkekből úgy hírlik, hogy ha van is ilyen szándék, annak sok foganatja nincs: kiskereskedői visszajelzések arról számoltak be, hogy érezhetően lelassult a gépek kiszállítása.

Mindez azt jelenti, hogy azok jártak a legrosszabbul, akik a kormány szándékainak megfelelő határidőket betartották. Ezek a kereskedők most számíthatnak arra, hogy a NAV őket fogja ellenőrizni, hiszen csak ők érhetők el könnyen. A hatóság nemcsak a pénztárgépek adatait, hanem az áfabevallásokhoz kapcsolódó belföldi ügyletek számlaszintű nyilvántartását is fel tudja használni a kiválasztáshoz. Abban pedig kár bízni, hogy a revízió tétlenkedni fog: az új eszközök és információk segítségével azoknál fognak rendszeres látogatásokat tenni, ahonnan már jönnek az adatok. Könnyen elképzelhető, hogy ez elvárás is lesz: ha már van adatbázis, használni is kell. A vélhetően sumákoló, pénztárgépcseréjét elhúzó kiskereskedő pedig nagyjából ugyanazt a kockázatot futja, mint korábban: vagy kijönnek a revizorok, és akkor mindent visznek, vagy nem jönnek, és akkor mehet biznisz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.