Formabontó döntést hoztak az energiakereskedők

Felsmann Balázst választották a magyarországi energiakereskedők szövetsége új elnökévé. A kiválasztás pikáns, mivel az állami vállalatokat is tömörítő szervezet abszolút szakembernek számító új elnöke 2006 és 2008 között az akkor SZDSZ-irányította gazdasági tárca energiaügyi szakállamtitkáraként vezetett be liberalizációs intézkedéseket az iparágban, azóta pedig tudományos kutatóként jegyez az Orbán-kabinet szája ízének kevéssé megfelelő energetikai elemzéseket.

A Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ) Felsmann Balázst, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) főmunkatársát választotta meg a földgáz- és villamosenergia-szektor kereskedelmi vállalatait tömörítő szakmai szövetség elnökévé – tette közzé a szervezet.

Az új elnök 2006 és 2008 között az akkori Gazdasági és Közlekedési Minisztérium infrastruktúráért felelős szakállamtitkáraként irányító szerepben vett részt a 2008-tól megvalósult teljes piacnyitás szakpolitikai hátterének kidolgozásában, az áram- és gázkereskedelem jelenlegi szabályozási rendszerét meghatározó új villamosenergia- és földgáztörvény, valamint a kapcsolódó jogszabályok előkészítésében – jegyzik meg hosszú közleményük legvégén.

Állami vállalatok is tagok

Felsmann Balázs kinevezése több okból is formabontónak tekinthető. Egyrészt a szakmai szervezetek általában saját tagvállalataik vezetői közül szoktak elnököt választani. Ez alól eddig a MEKSZ se volt kivétel. Felsmann Balázs független tudományos tevékenysége alapján ugyanakkor a kiválasztás alapja szakmai oldalról megkérdőjelezhetetlen. Másrészt viszont Felsmann Balázs 2006 és 2008 között – a gyógyszeriparból érkezve – rögtön az országos energiapolitika irányítójaként vétette észre magát a szakmai közvéleménnyel, határozott liberalizációs intézkedéseket foganatosítva az akkor SZDSZ-es gazdasági tárca energetikáért is felelős szakállamtitkáraként. Közleménye legvégén erre a MEKSZ is utal. Ezt követően energiagazdasági kutatóként, a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Központ (REKK) főmunkatársaként mély piacismeretről tanúskodó elemzéseket tett közzé. Ezek ugyanakkor általában kevéssé támasztották alá az Orbán-kormány energetikai elképzeléseit. Így a kutató leginkább a Paksi Atomerőmű bővítéséről bizonyította be számos alkalommal, hogy az az Orbán-kabinet álláspontjával szemben beláthatatlan terheket róhat a jövőben a magyar lakosságra. Ebből a szempontból pikáns, hogy a MEKSZ tagjai között tudhatja az energetika nagy állami vállalatait, így az MVM-et és a Főgázt is. Igaz, eme állami vállalatoknak elsősorban a versenyüzletága képviselteti magát a szövetség munkájában. És – annak ellenére, hogy Orbán Viktor kormányfő, mint megfogalmazta, „az energetikában nem híve a versenynek” – az üzleti fogyasztók versenyalapú ellátása az elmúlt évek során is életképesnek bizonyult. 

A MEKSZ 31 tagvállalata a hazai energiakereskedelem cégeinek meghatározó többsége: a földgázpiac 70, a villamosenergia-ipar 85 százalékát tömöríti – írják. Az új elnök hitelesen erősíti legfőbb céljukat, a hatékonyság- és versenyközpontú piaci modellt – fogalmaznak. Felsmann Balázs 2016. május elsejétől vette át a szövetség vezetését Viktor László eddigi megbízott elnöktől. Vezetői munkája mellett továbbra is a REKK főmunkatársa marad.

„A gáz- és árampiacon megvalósult teljes piacnyitás óta eltelt közel egy évtized bizonyította, hogy az energiakereskedelem képes jól működni versengő piaci viszonyok között. Ez javítja a hatékonyságot és a szolgáltatások színvonalát, ezáltal segíti a hazai vállalkozások versenyképességét. A MEKSZ meggyőzné az ágazat szereplőit arról, hogy a hatékonyan működő piac a tartós versenyképesség és hosszú távon a legkedvezőbb energiaárak záloga. A szervezet a jövőben is arra törekszik, hogy megalapozott, az iparág döntő hányadának véleményét képviselő szakmai javaslataival segítse elő a hatékony, versenyző energiakereskedelmi piacok további fejlődését” – idézik az új elnököt.

A MEKSZ tavaszi tisztújítását követően az új elnökség tagjai: Hiezl Tamás, Hazlach András, Nagy Zoltán, Tóth András István, Borsányi Zsolt, Györfi Bernadett, Soós Attila és Orbán Gábor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.