Félrekezelték a ciprusi válságot

A korábban számoltnál jóval többe, 16 milliárd helyett 23 milliárd euróba kerül a ciprusi válság kezelése. A különbséget Nicosiának kell összeszednie.

Elszámolták a ciprusi mentőcsomagot, a nehéz helyzetbe került szigetország bankrendszerének feltőkésítése a korábban becsültnél lényegesen többe kerül. Az euróövezet pénzügyminisztereinek pénteki dublini ülésére az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank szakértői által készített jelentés szerint a ciprusi válságkezelő program költsége az eddig számolt 16 milliárd euróval szemben elérheti a 23 milliárdot.

Ehhez a hitelfolyósítók továbbra is "csak" tízmilliárd euróval járulnak hozzá, vagyis Nicosiának 13 milliárdot magának kell előteremtenie az eddig várt 5,8 milliárd euró helyett. Pedig utóbbit is csak komoly áldozatok árán, a százezer euró feletti bankbetétek egyszeri, jelentős megadóztatásával tudta összeszedni Ciprus. A jelentés szerint a különbséget költségvetése további konszolidációjával és állami tulajdonok eladásával kell állnia.

A trojka szakérőinek előrejelzése szerint Ciprus hazai összterméke (GDP) az idén 8,7 százalékkal, jövőre további 3,9 százalékkal zsugorodik. A várakozások szerint a ciprusi gazdaság 2015-ben már 1,1 százalékkal nő. Ciprus idei GDP-arányos államadóssága 123 százalék, jövőre 126,3 százalék lesz.

A nicosiai kormány csütörtökön arról döntött, hogy tovább enyhíti a bankrendszer átalakításának elején bevezetett tőkekorlátozást. Ennek keretében a korábbi 25 ezer euróról 300 ezer euróra emelték a belföldi tranzakciós értékhatárt, amely alatt nem kell a jegybank jóváhagyása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.